Zeptejte se na cokoliv

Dodatečné osazení pásky

Jan Vávra | 13. 1 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, firma mi namontovala okna bez okenních pásek. O tomto způsobu těsnění jsem se dozvěděl až po montáži. Mám zájem o dodatečné namontování pásek. Je toto možné a jak mám postupovat? Další dotaz zní, je montážní firma povinna mi namontovat pásky, je na to nějaká norma, nebo je to na vůli firmy která dodává a montuje okna ?

Odpověď:

Dobrý den,

rozdělím odpověď na dvě části:

1) Fólie je možné principiálně lepit z čela i z boční strany okna. Ve vašem případě se jedná o případ, kdy je možné lepit fólie již pouze z čela otvorové výplně. Na vnitřní a vnější pohledovou stranu rámu. Zpravidla je potřeba dodržet minimální styčnou plochu lepidla na fólii a oknu dle pokynů výrobce. Dále je potřeba zvolit takovou úpravu vnější a vnitřní okenní špalety, aby došlo ke kompletnímu zakrytí části fólie na rámu. Druhý konec fólie se fixuje k ostění, pokud možno, až na základní materiál zdiva/konstrukce. Pokud máte již hotové omítky je aplikace v podstatě znemožněna bez jejich částečného odstranění. V takovém případě lze využít těsnicí lišty, které dosahují podobných parametrů jako fólie a je možné jejich dotěsnění pouze k hotové omítce, nátěru apod. 

2) Firma je povinna Vám na vyzvání předložit průvodní dokumentaci k otvorové výplni/oknu, jejíž součástí by mělo být prokázání splnění technických požadavků na okna i připojovací spáry dle ČSN 73 05 40-2. Norma pouze uvádí požadavky, které mají být splněny. Jakým způsobem a jakými produkty toho firma dosáhne je na ní. 

TOPlist