Zeptejte se na cokoliv

Odvětrání připojovací spáry okna v líci s fasádou

Jaroslav Habán | 26. 7 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, zvažuji výměnu původních zdvojených oken za plastostová s tím, že bych je osadil do líce s vnější fasádou. Předpokládám, že je potřeba odstranit původní omítku z ostění až na cihlu, aby nepůsobila jako tepelný most. Z vnitřní strany plánuji zatěsnit spáru fólií Illbruck Interiér, spára bude vyplněna PUR pěnou. Vnější izolace z EPS tl. 140 mm bude probíhat v rovině se zdí přes připojovací spáru a překryje okno o 3 cm. Prosté přiložení EPS ke spáře a oknu bez lepidla s dotažením stěrky a omítky na ostění až k rámu okna spáru pravděpodobně parotěsně uzavře. Jakým způsobem je vhodné detail vyřešit, aby byla zajištěna paroprodustnost spáry z vnější strany? Který materiál ze systému illbruck efektivně použít? Děkuji předem za radu.

Odpověď:

Dobrý den,

jestli jsem dobře pochopil váš popis, pak bude situace na stavbě vypadat  asi takto: http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/drevena-okna-osazena-do-lice-zelezobetonoveho-monolitu. V takovém případě doporučuji využít fólii http://www.tikatalog.cz/folie/twinaktiv/. Pokud však budete provádět ETICS (zateplení) až po 2 měsících a déle, tak využijte fólii: http://www.tikatalog.cz/folie/me501-twinaktiv-hi/.

 

Nicméně vyvarujte se dotěsnění kontaktu EPS desky versus okno pomocí silikonového nebo jiného tmelu. Nechte si ETICS navázat na okna pomocí tzv. plastových ukončovacích lišty nebo ještě lépe pomocí komprimované těsnicí pásky.  

 

Přeji pěkné pondělí. 

 

TOPlist