Zeptejte se na cokoliv

Dřevěný kastlík

Kateřina | 6. 9 2010 | MONTÁŽ PŘEDSAZENÝCH OKEN / MONTÁŽ PREDSAZENYCH OKIEN

Dobrý den, z vašich stránek jsem se dozvěděla o montáži předsazených oken do dřevěného "kaslu". Prosím o zodpovězení několika otázek. Stavíme NED (vápenopísk. cihla 17,5 + 25cm polystyren)a firma dodávající okna (plastová) nemá zkušenosti s montáží předsazených oken. Zaujala mě myšlenka vytvoření dřevěného rámu a zasazení oken do něj. Musí být rám z OSB desek a nebo může být z tvrdého dřeva? Dřevo během roku pracuje nebude to mít vliv na kroucení i okna? Při použití OSB desek mám strach, že během let se rozpadnou a okno vypadne. Jak je to s přiděláním rámu do zdi, aby to bylo dobře utěsněné? Musí se OSB deska nebo dřevo něčím namořit? Jak je to s balkónovými a vchodovými dveřmi? Dělá se také dřevěný rám nebo se kotví jinak? Děkuji S pozdravem Kateřina M.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud vytvoříte kastlík/slepý osazovací rám z OSB desek, bude vypadat jinak než vytvoření podobné konstrukce k hranolu. Doporučuji Vám prohlédnout si fotky v galeriích http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/osazeni-oken-do-prostoru-tepelne-izolace-varianta-2 a http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/osazeni-oken-do-prostoru-tepelne-izolace. Rozdíl by měl být zřejmý.

Pokud dodržíte minimální doporučenou připojovací spáru 1 cm, nemusíte se obávat vlivu pohybu stavby na konstrukci otvorové výplně. Hranoly by měly být ošetřené proti škůdcům, tedy naimpregnované. U OSB desek si nejsem jistý, zkuste stránky výrobců. Jejich rozpadu bych se ale neobával. Pokud nebudou vystaveny nadměrné vlhkosti nebo mechanickému oděru, nebudete mít s nimi, z hlediska trvanlivosti, žádný problém.

Pro utěsnění oken doporučuji využít tento materiál http://www.tikatalog.cz/pasky/tp652-illmod-trio/. Montáž je velmi rychlá a výsledek maximálně kvalitní. Balkónové dveře i vchodové dveře můžete osadit a utěsnit principiálně totožným způsobem. Nicméně u vchodových dveří bych byl opatrný, díky většinou vyšší váze křídla, otřesům při užívání a častému otevírání. Ideální pozici v ostění by vám měl určit a poradit projektant/dodavatel domu na základě výpočtu tepelných polí. 

 

Mějte se pěkně. 

 

TOPlist