Zeptejte se na cokoliv

Spaletova okna

Balcarova | 6. 9 2010 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobry den, chci vymenit spaletova okna za okna stejna ale s izolacnim sklem. Kvuli usporam chci vymenit jen jedno kridlo, ne oba pary oken. Zrejme by byla optimalnejsi vymena vnejsich oken. Okna se otevitaji donitr. Dum stoji v historicke zastavbe , takze tvar okna musi byt tak jako je dneska. Jake je nejlepsi reseni? Dekuji.

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel s výměnou skel u původních špaletových oken nemám žádnou zkušenost. Nicméně pokud se pro tuto sanaci rozhodnete, doporučuji vyměnit skla minimálně na vnější straně. Zároveň si ale nechte prověřit únosnost pantů, stav a tloušťku materiálu rámu, hloubku zapuštění skla do rámu.

Doporučoval bych Vám u dodavatele tohoto řešení poptat, na co dává záruku a nechte si spočítat návratnost investice. 

Osobně jsem vůči tomuto řešení poněkud skeptický. Původní okna mohou mít již svá nejlepší léta za sebou a doplnit je pouze novými skly může být nerentabilní. Osobně bydlím v domě datovaném cca 1930 s původními špaletovými okny. Do jejich repase bych se ale nepouštěl, protože většina křídel je více či méně zkroucených a nová skla díky nízké zasklívací polodrážce nepůjdou dostatečně zapustit. 

Mějte se krásně.

TOPlist