Zeptejte se na cokoliv

výměna okna, zateplení

rafajová | 1. 11 2010 | KOTVENÍ / KOTVENIE

dobrý den, plánujee výměnu okna za větší - tedy bude se bourat. v současnosti není dům nijak zateplen, v budoucnu počítáme s cca 10cm polytyrenu. zajímalo by mne, zda máme okno nechat vmontovat přímo do stavebního otvoru (na cihlu), a pak izolaci ostění řešit dodatečně, spolu s dalším zateplením (nejdřív za 2-3 roky), nebo otvor udělat větší rovnou teď - a mezi ostění a okno vložit izolaci? jakou? děkuji

Odpověď:

Dobrý den, 

z hlediska pevného a kvalitního ukotvení okna je optimální spára 1 až 3 cm a pochopitelně únosný podklad ostění. Pokud otvor uděláte větší a vložíte izolaci, můžete mít poté s kotvením problémy. Doporučil bych Vám proto první variantu. Nechte si otvor upravit tak, aby vzniklá spára(y) mezi novým oknem a ostěním byla(y) cca 1 cm a následně vnější ostění zateplete izolací z EPS o tloušťce cca 3 až 4 cm.

Zbytek zateplení budovy/fasád můžete provést poté dle vašeho plánu během  2 - 3 let. Pokud pouze vyměníte okna a vnější ostění necháte neošetřené, bude vám do spár patrně zatékat, ostění promrzat a s výsledkem výměny/investice nebudete spokojeni. 

Přeji pěkné pondělí.

TOPlist