Zeptejte se na cokoliv

Výměna špaletových oken za eurookna

Marie Janíková | 1. 4 2011 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, před časem jsme si pořídili cihlový byt z 50.let a rozhodli se pro celkovou rekonstrukci včetně výměny starých špaletových oken za eurookna. Minulý týden výměna proběhla a jsme rozčarováni z toho o kolik se okna zmenšila. Nejvíce znát je to v koupelně a na WC. Měli jsme za velkou přednost bytu, že v koupelně i na WC jsou okna, ale po výměně nám z nich téměř nic nezbylo a teď z toho máme doslova "střílny". Mohu zaslat i fotografii před a po. Technik z firmy, která měla výměnu na starost nám vysvětloval, že to není jinak technicky možné. Skutečně při výměně špaletových oken za eurookna nebo plastová dojde k tak znatelnému zmenšení oken a jinak to nelze udělat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

záleží hodně na konkrétní situaci a přesnosti zaměření otvoru. Nicméně platí obecně, že rámy a křídla špaletových oken byly díky nižší váze zasklení (pouze jedno sklo) výrazně subtilnější. 

Dnešní rámové konstrukce jsou jak hlubší, tak i zpravidla pohledově masivnější, jelikož jsou zasklívány dvojskla nebo dokonce trojskla. Navíc je součástí křídla i celoobvodové kování a celkově jsou rámy odolnější, tužší a stabilnější. 

Principiálně lze zvětšit velikost nových oken, pokud bude zlehka ubourán parapet. Šířka okna je definována naopak délkou a způsobem uložení překladu v nadpraží. Což je v celé řadě případů velmi limitující.

 

Přeju pěkně odpoledne.

TOPlist