Zeptejte se na cokoliv

Umístění plastových oken

Jan Růžička | 2. 5 2011 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, před dvěma roky jsme si nechali vyměnit stará okna za nová plastová. Okna jsou umístěna do stejného místa, jako původní dřevěná, tj. na střed zdi. V současné době plánujeme zateplení fasády 12 cm polystyrenem. Původní síla zdi 40 cm se tím zvýší na 54 cm. Venkovní špaleta bude široká 30 cm, vnitřní špaleta je pouze 16 cm. Je takovéto umístění okna správné? (Proudění vzduchu z vnitřní i z vnější strany, případné rosení?) Nebo je nutné okno více posunout k vnějšímu plášti budovy. I z estetického hlediska působí takto utopené okno neobvykle. Jaké doporučujete řešení? Děkujeme.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud byste chtěli znát "ideální" pozici okna ve fasádě, je potřeba obrátit se na projektovou kancelář nebo specialistu na tepelné výpočty a dodat veškeré dostupné podklady týkající se skladby zdi, oken atd. Takový výpočet je pochopitelně placená služba, která přesahuje možnosti této poradny. Pokud vám někdo navrhl zateplení o toušťce 12 cm, poptejte u něj i tepelně technický výpočet ostěním. Obecně platí, že nejvýhodnější je umístění oken do roviny/prostoru tepelné izolace. 

V případě, že nebudete chtít tímto způsobem investovat, postupujte dle doporučení a pokynů v sekci ZDE: http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/priprava/priprava-otvoru a http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/osazeni/pozadavky.

 

Přeji pěkný den.

TOPlist