Zeptejte se na cokoliv

Montáž HS portálu 4,5metru

Jan Fredousek | 21. 11 2016 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Vážení, Chtěl bych se Vás zeptat. Nejmenovaná firma mi nedávno zabudovala HS portál délky 4,5metrů z hliníku. Bohužel při montáži došlo k prohnutí profilu a okno lze těžko otevřít. Pokud se rám přitáhne více kotvami, tak je to lepší, ale neustále pohyblivá část dře o horní rám okna. Mám následující dotazy: - Mělo by být okno schopno unést svou váhu a fungovat bezproblémově i před zapěnování nízkoexpanzní pěnou? Podle mě ano, aspoň v tomto případě fungovalo okno před zapěnováním skvěle. - Firma nyní tvrdí, že je potřeba do okna vyvrtat dva vruty, aby se profil zvedl a nedocházelo k tření mezi rámem a pohyblivým oknem. Prý vyvrtají díry ve vnitřní části okna/rámu, čili to nebude mít vliv na vlastnosti okna - tepelné. - Firma vypěnila prostor mezi rámem a cihlou, ale nezapřela okno, čili rám se prohl. Předpokládám, že zapření u tak velkého okna by mělo být automatické, mám pravdu? - Nyní mám mezi oknem a překladem 1,5 cm, někde pouze 1,2cm, což mi přijde docela na hraně. Když dojde ještě k "narovnání" rámu pomocí vrutů, tak se dostaneme na hodnotu 9mm mezi překladem a oknem. Vidíte v tom problém, prosím? Chtějí dávat ještě mezi okno a ocelový překlad další pásky o šířce 4mm, čili pak tam bude mezera někde pouze 5mm :-(. Je to v pořádku? Okno je na jižní straně antracit barvy. - Bohužel překlad mám ve formě ocelového I-čka, a hrozí, že při této malém prostoru mezi oknem a překladem je velký tepelný most, mám pravdu? Moc děkuji za odpovědi a možné kroky, které by vedli k vyřešení této situace. Bohužel prvotní radost z HS portálu skončila a nyní mám chuť okno firmě vrátit ať dodají o 1cm menší, protože ho špatně změřili. Ještě jednou děkuji za zpětnou vazbu. Původně jsem požadoval mezi oknem a překladem 2cm mezeru, abychom tam mohli vložit XPS, vzhledem k tomu, že tam nakonec byl prostor pouze 1,5cm, tak se to vypěnilo. Jaká je lepší varianta? XPS či nízkoexpanzní pěna, prosim? S pozdravem, Jan

Odpověď:

Dobrý den,

níže pár odpovědí. 

1) Velikost prvku, ať se jedná o okno nebo jiný prve, je plně v kompetenci dodavatelské firmy. Pokud si rozměr nadiktujete sám a nebude něco fungovat, tak se vystavíte velikému riziku. Pokud nyní křídlo drhne, tak požadujte seřízení a nápravu. 

2) U HS portálů apod. se zpravidla spodní rám pokládá na trám nebo nějaký vysoce tuhý izolační profil po celé délce rámu, aby nehrozilo vůbec jeho prohnutí. Následně se aplikuje pouze venkovní a vnitřní těsnicí okenní nebo fasádní fólie. 

3) Rám je potřeba kotvit v souladu s požadavky normy viz kapitola http://montazokna.cz/kvalitni-montaz/kotveni-oken

4) Dočasné rozepření rámů oken (na 24 hodin) je potřeba zpravidla všude, pokud se používá PUR pěny pro utěsnění spáry. U velikých prvků obzvlášť. 

 

Mějte se pěkně. 

TOPlist