Zeptejte se na cokoliv

Okna bez podokenního profilu?

Michaela Hakenová | 30. 10 2017 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, Prosím o pomoc. Máme novostavbu, do které jsme nechali namontovat okna na specielní pěnu (bohužel bez pásek). Okna, která budou až na podlahu jsme nechali podložit těmi rozšiřovacími profily. A nyní přichází to ale... Ty okna, která nejsou až na zem jsou v pořádku. Tam podokenní profil je. Ty okna (včetně vchodových dveří) jsou až na zem s tím, že tam je 180 mm rozšiřovacích profilů. Zjistili jsme však, že vymezovacími plastovými kolíky zatéká. To bychom vyřešili následně s fasádou a to přelepením polystyrenem a nahoru osadit parapet. ALE zjistili jsme, že v okně zřejmě chybí podokenní profil, takže tam není ani drážka pro uchycení parapetu, aby tam nezatékalo. Prostě, když kouknu od okna dolů, tak je to rovné a není "vystouplý" rám okna. Teď mi zhotovitel řekl, že spáru zatřeme bitumenovým tmelem a navaříme hydroizolaci (na pvc profil). Vůbec se mi to nezdá. Jak potom vyřešit parapet? Přivrtat do okna, když tam stejně bude zatékat? Firma se i hájí tím, že např. u dveří budeme mít chodník a u francouzského okna terasu. Nicméně máme ještě dvě okna, která jsou pevná a tam jaksi nikdo vážně neprojde. Neměl jste to někdo podobně a jaké se nabízí řešení?

Odpověď:

Dobrý den,

nejsem z popisu zcela moudrý. Jestli vaši situaci dobře chápu, u všech namontovaných prvků postrádáte "osazovací profily", které jsou užší než samotný rám okna a tedy na vnější i vnitřní straně vznikají polodrážky na parapet(y). Pokud tomu tak je, doporučuji nejprve prohlídnout smlouvu a výkresovou dokumentaci, jestli jste k něčemu takovému podepsali souhlas. Pokud ano, těžko uspějete s reklamací velikostí rozměrů oken apod. 

* Navaření bitumenového pásu přímo na PVC rám může velmi snadno skončit zkroucením rámu okna a jeho poškozením. Zároveň je otázkou, zda při takovém postupu bude držet dodavatel oken záruku na okna. To si ověřte dotazem a trvejte na písemném vyjádření. Běžnější řešení je nalepení vhodné izolační okenní fólie dostatečné šířky na rám okna, která překlene spáru (klidně i rozšiřovací profily) a bude nakonec upevněna/nalepena na SBS bitumenový pás. 

*  Podkladní profily nejsou zcela nutné, nicméně právě instalace například venkovních parapetů je následně odlišná. Pokud nechcete nechat do nových oken vrtat díry pro šrouby, pak je možno parapety k oknu jen přilepit pomocí vhodného elastického lepidla. Zároveň je potřeba dávat veliký pozor na to, aby nebyly zakryty výtokové otvory na spodní straně rámu. Minimálně na spodní straně doporučuji zároveň okna vybavit širokou okenní fólií, která překlene celou šířku venkovního parapetního zdiva. Jeden konec upevníte na rám okna a druhý na čelní stranu ETICS (na perlinku). Tak ochráníte detail (spáru, zdivo, skladbu etics) v případě, že dojde k poškození spáry mezi rámem okna a parapetem a začne vám tam zatékat.

 

Přeji pěkné pondělí. 

 

TOPlist