Zeptejte se na cokoliv

Předávací protokol, kontrola poškození

Jiří Čermák | 22. 9 2020 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, firma nám právě namontovala objednaná okna (sedmimístná částka). Při kontrole jsem zjistili cca na polovině až 2/3 oken drobná poškození, viz fotodokumentace (www.uschovna.cz/zasilka/CUPL3EX7NF4HTUDM-NWI ). Ač jde o malá poškození, u nového výrobku je nechci tolerovat. Prováděcí technik neche o vadách na výrobku mluvit, dovolává se na normy (Česká technická norma ČSN74 6077, Norma ONORM 2006 11 01) s tím, že kontrola výrobku má být prováděna ze vzdálenosti 3m. To mi přijde absurdní, vady jsou pro mě po přistoupení k oknu zjevně viditelné i bez brýlý, ale ze tří metrů již samozřejmě téměř nic nevidím. Má prováděcí technik pravdu, nebo mám nadále trvat na poškození výrobku? Jde mi o povrchová poškození, technickou správnost instalace nechám posoudit nezávisle. Děkuji a přeji pěkný den, JČ

Odpověď:

Dobrý den,

norma ČSN 74 66 77 klade požadavky na zabudování oken a dveří, nezabývá se posuzováním vzhledu již zabudovaných prvků. Co se týká posuzování kvality skla a deskového materiálu,  tak doporučuji tuto směrnici https://www.cklop.cz/upload/soubory/3-33--8966055-revize012014smernices012011.pdf. Na plastová okna lze pak také využít tato směrnice https://www.cklop.cz/clanek/201-cz-smernice-o-metodach-a-moznostech-posuzovani-vad-otvorovych-vyplni-z-plastovych-profilu.

Co se týká dřevěných oken, tak nemám povědomí, zda existuje předpis, který by určoval pravidla při posuzování lakovaných povrchů. Bude záležet tedy hlavně na tom, jaké má reklamační podmínky konkrétní  zvolený dodavatel. Nicméně pokud jsou profily poškrábané a odřené, měly by být dodavatelem opraveny. Toliko vyjádření z jedné renomované firmy na dřevěná okna. 

Přeji pěkné úterý.

 

TOPlist