Zeptejte se na cokoliv

Plastová okna / skla

M. Rehaková | 13. 1 2010 | PVC

Dobrý den, při výměně oken za plastová okna byla původní instalace oken provedena se skly: izolační dvojsklo U=1,0 W/m2K, Argon s kováním celoobvodové SIEGENIA, mikro u OS (informace s faktury r. 2004). Nyní při výměně některých poškozených skel nám byla firmou dodána skla s označením U“1,1P4-16-P4 (jiné údaje nebyly poskytnuty), která se rosí při mrazivém počasí v rámci jednoho okna na dolním rámu při běžné vlhkosti bydlení nejméně o 1 cm výše v porovnání s původním sklem, při vaření se orosení zvětšuje víceplošně. Má vliv špatně umístěné sklo – vnější stranou do interiéru a případně chybným (menším) rozměrem skla a nerovnoměrným uchycení v rámu? Požadavek byl provést výměnu ve stejné kvalitě zboží i práce jako v r. 2004. Můžete mi prosím poradit, zda je vše v normě? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

doporučuji Vám ověřit si následující:

 

a)      Hodnotu součinitele prostupu tepla sklem. Vámi uváděná hodonta "U" u původního skla se mi moc nezdá. Většina skel skladby 4-16-4 s jedním pokoveným sklem a plněných argonem jsou deklarována s hodnotou U = 1,1 Wm2.K. Vámi udaná skladba a hodnota nového skla se zda být naproti tomu v pořádku.

 

b)      Ujistěte se, zda jste dostala izolační sklo se stejným nebo lépe tepelně izolujícím distančním rámečkem. Je vidět mezi skly po jejich obvodu. Pokud byste dostala např. místo původního rámečku typu WARM EDGE (Swisspacer V, Super Spacer, TGI, Termix) nějaký obyčejný hliníkový apod., byla by to patrně příčina zvýšeného rosení skel. Zkuste porovnat vzhled a údaje na novém sklu/rámečku versus stará skla, pokud je ještě někde máte.

 

c)      Zamyslete se nad tím, zda máte opravdu ZCELA totožná skla. Nenechali jste si mezi skla náhodou přidat příčky? Nezvýšili jste oproti původnímu stavu jejich počet, typ, rozměry? Všechny meziokenní příčky mezi skly zhoršují vlastnosti dvojskla.

 

d)     Pořiďte si do domu nebo bytu vlhkoměr. Pokud naměříte relativní vlhkost vzduchu v interiéru v rozmezí 40 až 60% a skla se Vám budou intenzivně rosit, kontaktujte dodavatele a požadujte nápravu. Pokud naopak shledáte trvalou nebo častou vlhkost v místnosti nad 60%,  je potřeba ji snížit. Tipy jak na to ZDE.

e)    Správná orientace skla se dá ověřit pomocí kontrolního štítku/samolepky, kterou jsou zpravidla skla po dodání vybavena. Na nich bývá uvedena správná pozice. Pokud již samolepky byly strženy, vyzvěte dodavatele, aby Vám poradit a zjistil, zda jsou skla osazena správně.

 

 

TOPlist