Zeptejte se na cokoliv

výměna špaletových oken za plastová_část 2

Šmíd | 21. 4 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, Můžete mi prosím poradit - zda si nechat vyměnit špaletová okna za plastová vč.zazdění s ohledem na záruky a pozdější výmluvy při případných reklamacích.Jistě si to udělám sám precizněji.Jsem od fochu. - kam prosím osadit plastová okna při výměně za dřevěná špaletová s ohledem na zalomení špalety.Starý RD budu zateplovat a nechci tam mít tepelné mosty.

Odpověď:

Dobrý den,

po demontáži původních špaletových oken zpravidla vzniká po obvodu okna spára v řádu mnoha centimetrů např. 10 cm. V takovém případě je potřeba spáru zmenšit, aby se dalo okno ukotvit a utěsnit. Z toho důvodu je potřeba ostění vhodným způsobem sanovat, tedy doplnit/dozdít. Z hlediska dostupnosti a zpracovatelnosti jsou dnes často používány pro tyto účely pórobetonové příčkovky/tvarovky. Po doplnění ostění a dosažení potřebné pevnosti je možno následně osadit vlastní okno.

Pozice v ostění je dosti limitována, hlavně v případě, že si ponecháte stávající parapety a neplánujete zásah do vnějšího líce budovy. V takovém případě osaďte okno do původní pozice za vnější ozub. Pokud plánujete dílčí nebo celkové zateplení, je výhodnější okno vystrčit do líce fasády a poté důkladně provést zateplení fasády a tedy i zakrytí konstrukce rámu okna po celém jeho obvodu včetně parapetu. V takovém případě je potřeba buď  lehce snížit výšku okna nebo zvětšit otvor ubráním materiálu na vnějším parapetu. Tím si zachováte stejnou velikost skel, osvětlení místnosti, proporce fasády apod.

Odměnou za to Vám bude menší míra ochlazování vnějších ostění v zimním období a nižší tepelné ztráty/mosty. 

Přeji pěkný den.

TOPlist