Zeptejte se na cokoliv

Detail osazení okna do otvoru

Jan Vávra | 20. 5 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, rád bych se zeptal na detail správného usazení oken do cihly heluz 36,5cm. Je možné a správné usadit okno s vnějším lícem zdi, i když v otvorech pro okna jsou koncové cihly s místem pro EPS. Zateplení fasády počítám 10cm a to bych přetáhl přes rám okna co možná nejdále. Okna mám v plánu utěsnit páskami z obou stran od firmy Tremco Illbruck. A zaroveň jaké kotvení byste v tomto případě doporučili. Předem Vám moc děkuji za pomoc.

Odpověď:

Osazení do líce zdiva určitě možné je. EPS vložka je lokálním zlepšením tepelně izolačních parametrů cihel v ostění, které má smysl v případě, kdy cihla není následně z vnější strany zateplována. 

Jak jste ale uvedl, vy zateplovat budete a chystáte se maximálně překrýt rám otvorové výplně izolantem. V takovém případě bude mít pravděpodobně ostění a zdivo lepší průběh teplotních polí, než kdyby jste umístil okno na místo vložky z EPS a poté vzniklé venkovní ostění dozateplil. Nicméně pokud byste chtěl naprosto přesně vědět, jaký bude při jednom a druhém osazení rozdíl v průběhu teplot ostěním, je potřeba nechat si detaily posoudit nějakým návrhovým programem jako je např. Teplo 2010 apod.  

Vhodným fixačním prostředkem pro upevnění oken do dutých materiálů je kotevní plech upevněný do cihly pomocí plastové rámové hmoždinky. Detaily v kapitole zde: http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/kotveni/materialy 

Mějte se pěkně.

TOPlist