Zeptejte se na cokoliv

Výměna oken a podložky

Jan Kičura | 13. 7 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den,dnes mi měnily okno za plastové-bydlim v paneláku a tak to je okno klasické pro paneláky tj menší křídlo a větší..Ale nějak se mi nezdá uchycení celého okna.Pracovníci okno ve zdi "zaklínovali" (po obvodu spára jak ... ) ,okno pak teda přišroubovali a to se mi taky nezdá protože celé okno jen na 6ti šroubech, zapěnovali a odešli.Zítra mi ho přijdou začistit od pěny a takové ty zednické práce... Klíny vyndají a tak vlastně nevim jak okno bude po celou dobu existence ve zdi sedět-tedy na čem.Protože po celém obvodu je velká spára a ta je jen vyplněna pěnou. Pak ještě nevim jak vyřeší vnější parapet protože tam nechali ten starý a ten teď na půl rámu sedí a nebo je tam spára a tak kdyby teď pršelo tak mi sem nejspíš poteče. Výměna a okno mě nestálo nic/je to placený z družstva ale podle mě myslim že se to bude muset celý časem předělat-že si to myslim správně?Díky za odpověď

Odpověď:

Dobrý den,

postup se správný nezdá. Nicméně záleží, na jaké formě osazení oken se družstvo s firmou domluvilo. Pokud nebyly součástí smlouvy a dohody detaily nebo jasný popis, jak budou okna fixována a utěsněna, nebude situace jednoduchá. Domáhejte se lepšího provedení a pokud Vám firma nevyhoví, tak okna nepřebírejte. Nepodepisujte předávací protokol.

 

Každé okno by mělo mít na spodní straně nosné podložky, ideálně z plastu, které roznášejí a přenášejí hmotnost okna do panelu. U vámi popsané konstrukce okna by měly být podložky na 3 místech. Na krajích okna a pod sloupkem. Šrouby po obvodu okna slouží jako fixace pouze při namáhání okna tlakem větru nebo při otevření křídla apod.

 

Vypěnění spáry a její omítnutí je kapitolou samo o sobě. Doporučuji projít tento web nebo zkuste tento odkaz: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=6636. Připojení stávajícího parapetu je vždycky složitější. Může být použit přechodový plech/profil nebo například toto: http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/drevena-okna-osazena-do-cihloveho-zdiva-zalomene-osteni. Koukněte se na poslední dvě fotky. 

 

Přeji pěkný den. 

TOPlist