Zeptejte se na cokoliv

Oprava připojovací spáry

Ing. Jiří Pospíšil | 15. 7 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, obracím se na vás s prosbou o váš názor na provedení dodatečné úpravy připojovacích spár po provedené montáži plastových oken. Tato montáž proběhla v období 2004-2005 a v následném období se objevily vady připojovací spáry specifikované ve znaleckém posudku jako : 1. nedodržení geometrie připojovací spáry a těsnících materiálů. Byly zjištěny případy , kdy byl použit tmel v tloušťce vrstvy 2-5 mm - odlupování tmelu, vznik trhlin 2. v interiéru nebyla spára parotěsně uzavřena(absence parotěsné pásky, tmelu). Spára je vyplněna PUR pěnou bez plnohodnotného vnějšího a vnitřního uzávěru, nebo je překryta tmelem bez podkladního provazce. 3.lokálně nedostatečný přesah rámu přes okenní ostění způsobí, že nebude možné provést zateplení tepelnou izolací tl. min. 30mm 4.netěsné ukončení oplechování parapetu v návaznosti na okenní ostění a na rám okna - výskyt vlhkostních poruch pod parapetem 5. výskyt trhlin v oblasti připojovací spáry - výskyt vlhkostních poruch v okenním ostění V současné době se plánuje zateplení obvodového pláště budovy , které by údajně mělo zamezit probíhající degradaci připojovacích spár z venkovní strany a z vnitřní strany by měla být použita parotěsná zábrana. Žádné opatření však již neřeší vnitřní skladbu připojovací spáry , která je tvořena výhradně PUR pěnou, která může být vlivem atmosférických vlivů v různých fázích degradace. O tuto problematiku jsem se zajímal již před montáží a navrhoval jsem řešení , které respektovalo požadavky na montáž dle ČSN 73 0540-2, bohužel byla vybrána levnější varianta. Uvědomuji si , že nedostatky, které vznikly při montáži mohou významným způsobem ovlivnit jak stávající konstrukce, tak i nové prvky zateplovacího systému a obávám se , že pronikáním vlhkosti přes připojovací spáru na rozhraní panel – polystyren může způsobit degradaci obvodového zdiva. Děkuji Vám předem za Váš názor. S pozdravem Ing. Jiří Pospíšil Bazovského 1229/6 163 00 Praha 6 t. 605174155

Odpověď:

Dobrý den,

umím si představit tento lék/lišty na první dva body a bod číslo 5: http://www.tikatalog.cz/listy/. Montáž je možná i v této fázi. Tedy jako sanace poruch a nedostatků na již hotovém díle.

 

Rada pro bod číslo 3 je následující. Pokud nemáte dost místa na 3 cm izolantu, vyměňte izolant. Zateplete/zakryjte rám a ostění nějakým materiálem s lepšími tepelně izolačními vlastnosti, při stejné nebo menší tloušťce desky, než má běžný fasádní EPS. PUR desky by mohli být řešením: http://www.pamaas.cz/kvalitne-a-snadno/.

 

Pokud se týká bodu 4 koukněte se v následujícím odkazu na poslední 2 fotky: http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/drevena-okna-osazena-do-cihloveho-zdiva-zalomene-osteni. Mohla by to být inspirace. Jedná se o vodotěsné utěsnění venkovní spáry u parapetu mezi stávajícím parapetem a novým oknem. 

 

Přeji pěkné léto.

TOPlist