Zeptejte se na cokoliv

Osazení okna do cihlového zdiva

Ondřej Hodoval | 30. 7 2010 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou ohledně správnosti kotvení výplní otvorů (např. oken) do parapetu u cihelného zdiva z keramických tvárnic. Pokud by došlo ke kotvení okna přímo do parapetu vytvořeného pouze pomocí keramických tvárnic (mající struktruru keramické hmoty i vzduchových otvorů svisle), obávám se, že by toto kotvení (které může vycházet do vzduchových mezer keramických bloků)nemělo valného významu. Lze tedy přímo do parapetu z ker. tvárnic kotvit okno, případně jakým způsobem? Napadá mě řešení pomocí nadbetonávky (např. 5cm), ovšem zde vzniká zase tepelný most. Můj druhý a poslední dotaz se týká kotvení oken do parapetu opět v cihlovém zdivu z keramických bloků, kde je použito uložení okna do speciální ker. tvárnice s vloženým tepelným izolantem z XPS (např. tvárnice Porotherm) - tvárnice z XPS jsou použity i pro ostění jako systémové řešení eliminující tepelné mosty. Má okno v tomto případě dostatečně tuhou oporu (v místě uložení na XPS)? Je tento způsob z hlediska velkých sil přenášejících se od okna na okolní kce vhodný? Mnohokrát děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že kotvení do dutin z vrchní strany je v praxi pomalé a těžko proveditelné, tak se od něj často ustupuje. Okno je tedy v takovém případě položeno pouze na nosných podložkách a kotveno po třech stranách. V řadě případů to zcela postačuje, pokud má spodní vlys/profil okna dostatečnou tuhost.

A) Pokud se rozhodnete ale prvek i dole ukotvit, jedno z mála schůdných a finančně únosných řešení je využití chemických malt/kotev a kovových sítek. V praxi to znamená vložit okno do otvoru, vyvrtat otvory skrze rám (nebo upevnit kotvicí pásky na okno) a poté vyznačit místa, kde budou šrouby vnikat do keramického bloku. Poté okno vyndat, vložit připravená kovová sítka s vytvarovaným širokým límcem, který zaručí že nepropadnou a poté do nich vtlačit dostatečné množství chemické malty. Následně osadit okno do otvoru a vložit šrouby do malty než zatvrdne. 

B) Vzhledem k tomu, že výše uvedená procedura není snadná, provádí se také "betonky". Jak jste však již sám psal, ty mohou zhoršovat tepelně izolační parametry parapetu, pokud nejsou posléze důkladně izolovány. Vhodné jsou např. PUR izolační desky, které mají výrazně lepší tepelně izolační parametry než EPS a je tady možné použít tloušťky pouze 1 - 2 cm. 

Při kotvení oken do bloků s vloženým XPS doporučuji udělat malé připojovací spáry (šířky cca 1 cm) a otvory přesně vyzdít. Vzhledem k tomu, že tloušťka XPS bývá cca 3 cm, jsou pak kotvicí prvky/šrouby méně namáhány na ohyb/smyk než při spárách větších. Nicméně při použití kotev z kvalitní oceli s tímto nebývá zásadní problém. Podmínkou ale zůstává, že vlastní hmotnost oken je přenášena do parapetu přes nosné podložky! Kotvy slouží primárně pro přenášení sil vznikajících zatížením větrem a otvíráním křídla okna. Nikoliv pro přenášení vlastní hmotnosti okna či balkónových dveří.

Přeji pěkný víkend.

TOPlist