Zeptejte se na cokoliv

Výměna špaletových oken za eurookna

Tereza Fantlová Vaculíková | 4. 8 2010 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den. Můžete mi poradit? Rekonstruuji byt v cihlovém domě a mám od památkářů povolenou výměnu šplatových oken za dřevěná eurookna, za podmínky, že okna budou mít stejný rozměr a členění jako stávající. Při demontáži stávajícího okna se zjistilo, že okenní otvor je pro nově vyrobená okna malý a musí se po obou stranách zvětšit o 7 cm, tzn. uříznout 7 cm cihlového zdiva tak, aby se neporušila vnější fasáda (byt je ve 3.patře ). Zástupce firmy tvrdí, že je to tak vpořádku. Náš projektant říká, že okna byla špatně změřená, že by nová okna měla být vsazená do stávajícího okenního otvoru aniž by se musel zvětšovat. Jaký by měl být správný postup? Děkuji. Tereza Fantlová

Odpověď:

 

Dobrý den,

okna by při výměně měla pasovat do stávajících otvorů, pokud nebylo předem dohodnuto jinak. Při výměně špaletových oken naopak často dochází k tomu, že původní otvor versus nová okna je výrazně větší. To bývá způsobeno odlišnou konstrukcí původního okna a velikostí vnějšího otvoru oproti vnitřnímu otvoru špalety. S případem, který popisujete, jsem se zatím osobně nesetkal. Pokud byl původní otvor správně zaměřen a osazení nového okna v ostění odpovídá zhruba původní pozici, nemělo by být rozšiřování otvoru potřeba.

Doporučuji Vám poradit se z projektantem, zda je vůbec možné otvor na šířku takto upravit. Bude záležet na způsobu a míře uložení nadokenních překladů. Navíc pokud by měla šíře otvoru doznat změn i z vnější pohledové strany, bude potřeba vznést dotaz na památkáře.  

Přeji pěkné odpoledne. 

 

TOPlist