Zeptejte se na cokoliv

Podbetonování skleněných výplní v úrovni podlahy

Honza | 18. 8 2010 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, rád bych se zeptal jak správně podepřít okna s trojskly, které končí až s podlahou. Nyní jsou pouze podepřeny, ale jejich váha je dost velká a tak bych je rád podezdil, ale obávám se tepelného mostu. Od místa, kde je na rámu nula(vágrys) mám k základové desce cca 21cm. Moc děkuji za odpověd. s pozdravem Honza

Odpověď:

Dobrý den,

rozhodně je potřeba použít takové řešení/materiály, které nebudou zhoršovat tepelně izolační vlastnosti prvku. Jelikož se bude jednat o neprůhledný prvek/plášť, tak by měly být tepelně izolační vlastnosti stejné jako u obvodového zdiva.

Podezdění je možnou variantou, pokud z vnější strany můžete vzniklý sokl zcela doplnit/zakrýt izolačním materiálem např. XPS deskami. Je také možné podepřít okna dřevěnými nákližky/profily, zpravidla bývají ve stejné tloušťce jako okna a ty poté opět z vnější strany zateplit. 

Další variantou v momentě limitované tloušťky podpůrné konstrukce může být výstavba dostatečně únosného "kastlíku sendvičové konstrukce" např. z OSB desek a vymezujících trámků, který bude vyplněn např. minerální vatou. Tím dosáhnete tepelně izolačních vlastností konstrukce při zároveň menší tloušťce.

Podepření okna pouze deskami z XPS nebo podobného materiálu nedoporučuji. Nelze do něj kotvit a nemusí mít dostatečnou únosnost a trvanlivost.

Mějte se pěkně. 

 

TOPlist