Zeptejte se na cokoliv

turbošrouby a předsazená montáž

Hana | 14. 7 2011 | MONTÁŽ PŘEDSAZENÝCH OKEN / MONTÁŽ PREDSAZENYCH OKIEN

Dobrý den, je možné provést předsazenou montáž způsobem, že se k rámu okna napevno, pomocí turbošroubů přivrtají sklolaminátové úhelníky, turbošrouby se připevní směrem zevnitř ven, tzn. délka šroubu po zaříznutí přesahuje 8 mm silný úhelník cca 5 mm. Poté se úhelníky s rámem okna připevní ke zdi z VPC cihel. Takto po celém obvodu, spodní část založena na hranolu. Je upevnění dostatečné?

Odpověď:

Dobrý den,

nejsem si moc jistý, zda jsem z  vašeho popisu správně pochopil, jak se chystáte okna zabudovat. Nicméně dovolím si tři poznámky. Turbošroub vedený skrze okno nesmí být nikdy svým závitem "zafixován" do rámu okenní konstrukce. Jinými slovy průměr otvoru skrze rám otvoru musí být vyšší než 7,5 mm. Navíc závit šroubu má poměrně vysoké stoupání a o funkčnosti spoje šroub versus 5 mm tlustý úhelník mám minimálně pochybnosti.

Co ale shledávám jako jednoznačně největším problémem, je následující. Vámi popsaný způsob osazení neumožní oknu žádnou možnost dilatace v místech, kde budou umístěny "natvrdo" úhelníky (sklolaminátové L profily). S velkou pravděpodobností by při takové montáži došlo velmi brzo ke zborcení/deformaci/zprohýbání rámu okna a tedy jeho znehodnocení.

Mějte se hezky. 

TOPlist