Zeptejte se na cokoliv

předávání nových oken

Kasha | 29. 7 2011 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, prosím Vás, mám několik dotazů ohledně výměny oken - bratr si koupil starší dum a původní staré okna nechal vyměnit za nové plastové. No a bratr je pryč a já jsem mu to měla převzít, zatím otálím, nebot nevím, co jsou firmy povinny udělat. 1.z oken otrhali ochrannou folii a ted jsou celé od omítky :( 2.když otevřu křídlo okna, tak v rámu je stavební nepořádek, 3.když demontovali stavajici pevne okno, rozbili ho a sklo je na trávě pod oknem, kde budou malé děti, 4.pod parapety dávali pár klínků a jinak všechno jen pěnili, i 5 a více cm, 5.za pulhodiny pěnu ořezali a zatáhli omítkou, kterou pak zafilcovali - jak říkali 6.na 4 místech se jim podařilo přivézt menší okna než je montážní otvor, jde o okna méně důležitá - kotelna, spodní koupelna a podobně,,, a okna osadili tak, aby seděla na horní hraně, dole pod oknem to opět vypěnili - tedy něco jako vyplnili prostor cca 10cm a když se mi to nelíbilo, tak mi řekli, že to tak muže být, pěnu ořízli do rovna, zatahli lepidlem a druhý den na lepidlo dali nějakou omítku. Musím říci, že jsem rozčarovaná. Smlouva je podepsaná standardní, tedy by se měly okna odevzdat v nějakém standardu a když jsem řekla, že když si kupuji auto, také ho mám čisté, proč nemám okna čistá, tak mi řekli, že jsem první, která to tak chce - prosím o radu, jestli existuje. děkuji mnohokráte s pozdravem Karin Kadlubcová

Odpověď:

 

Dobrý den,

doporučuji rozhodně okna nepřebírat, nic nepodepisovat. Pokud byla na okna zaplacena před jejich výrobou pouze záloha, tak dokud nebudete souhlasit písemně s tím, že je vše v pořádku a dílo předané, není možné aby vám dodavatel vystavil fakturu na zbývající část. Okna by měl převzít ten, kdo smlouvu uzavíral. Pokud máte převzít okna/dílo a nemáte k tomu písemné pověření a nejste uvedena ve smlouvě, tak pochybuji, že je/bude tento úkon právně platný.

 

1+2. Pokud firma, která dodala okna i zajistila zednické práce, je jednoznačně na ní, jak si okna ošetří. Požadujte očistu oken a vysátí stavební sutě z prostoru rámů.

 

3. Pokud máte součástí smlouvy i demontáž a odvoz původního okna, měla by firma odstranit všechny části, tedy i rozbité sklo. I kdyby tomu tak nebylo, mělo by být základní slušností dotyčných řemeslníků střepy odstranit, pokud rozbití zavinili. Tedy trvejte na jejich odstranění.

 

4+5. Velmi bude záležet, co je uvedeno ve smlouvě. Okna by měla být namontována v souladu s požadavky ČSN 73 05 40 - 2. Což vámi popsaný způsob osazení velmi pravděpodobně dlouhodobě nesplňuje a bude pro firmu patrně problém to doložit. Nicméně pokud bylo ve smlouvě někým podepsáno, že objednavatel souhlasí s montáží na pěnu a následným zednickým zapravením, je situace složitější.

 

6. Běžně je přípustná spára cca do 3-4 cm. Maximální velikost spáry ale předpisy jednoznačně omezena není. Opět bude platit to, na čem jste se dohodli a je součástí smlouvy. Pokud není nikde specifikováno, jak budou okna osazena a jaká je vámi tolerovaná maximální velikost spáry, může dodavatel teoreticky postupovat, jak jste popsala. Vy ale nemusíte s postupem souhlasit a dílo nepřevzít.

 

Přeji pěkný víkend.

 

TOPlist