Zeptejte se na cokoliv

Montáž nových oken

Petr | 12. 8 2011 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Na svých stránkách uvádíte, že v případě osazení oken PU pěnou se vlivem UV záření degraduje schopnost těsnění. Chtěl jsem se zeptat, zda-li je tomu tak i u utěsnění oken těsnícími páskami? Stavíme dům a chtěl jsem osadit okna již před zimou s tím, že fasádu nejdříve až příští rok. Pokud by se zhoršovala schopnost těsnění povětrnostními vlivy, tak je vhodnější zasklívat těsně před fasádou? Předem díky za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

těsnicí komprimační pásky (příklad ZDE: http://tikatalog.cz/pasky/illmod-600/) bývají zpravidla povětrnosti odolné, záleží na deklaraci výrobce. Jejich vodotěsnosti a UV stability se dosahuje stlačením materiálu ve spáře na cca 20 - 30% z původní maximální výšky a také nasycením materiálu vhodnou impregnací. Pozor pouze na to, že pokud je zmíněna vodotěsnost, jedná se o vlastnost pásky odolávat tlaku přívalového deště, nikoliv schopnost pásky trvale těsnit vůči průsaku vody u vodorovných konstrukcí, kde se voda může při nedostatečném vyspádování zdržovat. Komprimační pásky jsou tedy běžně využívány pro svislé a šikmé spáry. Na vodorovné spáry u parapetu jsou vhodnější fólie apod. 

 

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že komprimační pásky jsou obecně zpravidla vhodné pro trvalé utěsnění exteriérové části připojovací spáry okna. Záleží poté na vybrání správného rozměru a typu materiálu pro konkrétní účely. 

 

Přeji pěkný víkend.

 

TOPlist