Zeptejte se na cokoliv

připojovací spára

Pavel | 7. 9 2011 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den. Můžete mi prosím sdělit, zda norma ČSN 740530-2 a TNI 746077 je pro dodavatelskou a montážní firmu závazná? Náš problém je v tom, že nám byla provedena montáž plastových oken ve starším rod. domku - ukotveno a zapěněno, vnitřní špalety omítnuty. Na dotaz proč není provedena parotěsná a paropropustná zábrana zněla odpověď, že nebyla objednána. Tuto skutečnost včetně dalších 14 závad jsme písemně reklamovali.Asi do týdne od podání reklamace se dostavili montážníci , kteří část závad odstranili.Potom přijeli dva zástupci dodavatelské firmy a začalo přesvědčování (do přesvědčování se telefonicky zapojil i ředitel firmy), dle jejich tvrzení: 1- parozábrana nebyla objednána, 2- norma není pro firmu závazná ,má pouze doporučující charakter, 3- nikde nepíšem že provádíme montáž oken podle ČSN, 4-nemáte ve smlouvě že chcete montáž podle normy, 5- norma sice určuje neprůvzdušnost a vodotěsnost, ale neurčuje kdo ji má provést, 6- je to jenom kampaň zaměřená na prodej těsnících materiálů (a nemají valný význam), 7- vzhledem k tomu že plánujete zateplení tak jsou pásky údajně stejně zbytečné, 8- pokud chcete předělat okna podle normy, všechny náklady s tím spojené hradíte VY. Připadám si jak ve špatném filmu, zvláště když jednáte s firmou která je zařazena do programu Zelená úsporám kde by měřítka na zateplení měla být o hodně přísnější . Vzhledem k tomu, že se chystáme na jaře příštího roku zateplovat fasádu a nemáme venkovní parapety, tak nám na naše naléhání doporučili nalepení folie na parapetní část okna aby nezatékalo do zdiva, ořezání pěny po obvodu okna a zatmelení pěny a spáry jakýmsi tmelem (provede firma). Ve smlouvě je pouze uvedena montáž a zednické začištění. Můj dotaz zní: máme vůbec šanci ve sporu uspět? Co nám doporučujete? Pokud je norma závazná není takové jednání firmy zločinem? Děkuji předem za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

TNI 74 60 77 závazná není, ČSN 73 05 40 závazná je. Pokud jste nikde nepodepsal, že souhlasíte pouze s montáží oken na pěnu a se zednickým začištěním, tak máte nárok na výměnu oken v souladu s požadavky ČSN 73 05 40 - 2. Což znamená to, že spára musí být trvale vzduchotěsná a omezena možnost kondenzace vody v ní. Pochopitelně do spáry nemůže ani libovolně zatékat voda při dešti. Pokud jste vyměňoval okna, tak za řádnou montáž oken si ručí jejich dodavatel. Utěsnění spáry je nutné i při následné aplikaci ETICS. Do té doby musí spára fungovat jak zevnitř, tak zvenku a dodavatel oken nemůže kalkulovat s tím, že jednou budete zateplovat a tak provede montáž tím nejprostším způsobem a někdo jiný to poté bude za něj řešit ex post.

Vzhledem k tomu, že toto není právní poradna, neumím vám sdělit, jakou máte šanci uspět. Pokud jste již okna zcela uhradil a firma se s vámi nechce dohodnout, může to být složité. Nicméně bude dost záležet, co máte v podepsáno ve smlouvě.

Kvalitní montáž pochopitelně není za stejné peníze jako zapěnění oken a poté jejich zaomítání. Pokud vám firma dodatečně řádnou montáž nacení a nabídne, mohla by to být cesta. 

Mějte se pěkně.

TOPlist