Zeptejte se na cokoliv

Použití k. pásky a PUR pěny.

Va | 23. 10 2011 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, firma, která mi osazovala okna nepoužila komprimační pásku. Měla jsem dodávku bez zapravení.K.páska se používá mezi okenní rám a zeď. Musí ji firma použít dle normy 730540-2nebo jiné ČSN, vždy závazně? Je označení PAROPÁSKA a KOMPRIMAĆNÍ PASKA totéž?!Protože mi firma nedělala zapravení zaškrtla kolonku mezi zednickými pracemi,že bez montáže okenní folie/paropásky. Vztahuje se toto na komprimační pásku? Firma se hájí, že je zaškrtnuto ve smlouvě, že bez! Mám zato, že paropáska je zapravení z venku s folií nebo zevnitř proti průniku vlhkosti do prostoru mezi oknem a zdí zevnitř. Dále používala PUR pěnu Soudal, tak, že ji velmi málo "osnoplila" mezi rám a zeď a po té ihned zamačkávala mezi okenní rám a zeď. Je takovéto použití dle norem v pořádku? Místy pěna chybí nebo je jí málo a je vidět drážky v rámu. Na stránkách Soudal takovéto použití není popsané spíše naopak, je zde video, kde se přebytek pěny poté ořeže. Firma tvrdí, že je jejich použití správné,protože se pěna nesmí řezat. Zapěnění se mi zdá neodborně provedeno a nedostatečně. Nikde se na Vašich stránkách nezmiňujete o používání parapetních profilů. Je možné na 6-ti komorové okno o stavební hloubce 70 použít profil 4 komorový cca 4cm Jsou ke kombinaci okno-profil nějaká pravidla? Je to jen na vůli firem, co zrovna mají na skladě? Upravuje kombinaci norma? Za odpověď Vám předem velice děkuji Va.

Odpověď:

Dobrý večer,

komprimační páska patří mezi hydroizolační materiály a jako taková patří do exteriéru spáry. Nepatří mezi materiály klasifikované jako parobrzdicí nebo parotěsné. Ty patří na vnitřní stranu spáry, do interiéru. Použití polyuretanové pěny by mělo být takové, aby byla v maximálně možné míře využita stavební hloubka profilu. Přebytky (pěna vyteklá vně profilu) je možné a doporučené ořezat. Průhledy skrze polyuretanovou pěnu nejsou přípustné. 

 

Podkladní (někdy nazývané transportní profily) jsou obecně nejslabším místem PVC a hliníkových otvorových výplní. To, který profil lze ještě použít a který ne je dáno požadavky na "součinitel prostupu tepla oknem". Nechte si předložit dokumentaci, kde je vypsán či nakreslen u vás použitý podkladní profil a zároveň je uvedená hodnota součinitele prostupu tepla  "Uw" nižší nebo rovna Un = 1,7 Wm2K, která je vyžadována nornou ČSN 73 05 40-2. 

TOPlist