Zeptejte se na cokoliv

Čím nejlépe kotvit?

Tomáš Veselý | 13. 12 2011 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, budeme realizovat montáž oken do novostavby (zdivo porobeton, šířka 500mm), a stále si nejsem jist, jakou montáž mám požadovat, jestli na turbošrouby, nebo plechové kotvy. Firmy které jsem poptával, dělají v drtivé většině turbošrouby, ale prý není problém kotvit i na plechy. Vy zde uvádíte obě varianty jako možné, která je ale "správnější"? Argument s umožněním dilatace okna je jasný. V jedné firmě mi řekli, že se jim to zdá méně pevné na plechy, že na šrouby je to "pevnější" a jistota. Ale když nebude okno dilatovat, bude se kroutit? Máme v domě franc. okno široké 3m, tam už bude dilatace znatelná, zvlášť ve tmavém dekoru. Čím tedy nejlépe kotvit, pokud byste měli udělat žebříček? a jekotvení na plechy dostatečně "pevné"? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

na dále uvedeném odkazu najdete vyjmenovány výhody a nevýhody jednotlivých způsobů ukotvení otvorových výplní: http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/kotveni/materialy . Hlavní předností samozářezných šroubů alias "tubrošroubů" je snadnost instalace a nízká pořizovací cena. To jsou faktory, které ocení hlavně montážní firmy. 

 

Pokud jsou plechové kotvy upevněny dle doporučených roztečí, v potřebném počtu ((http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/kotveni/pozadavky) a jsou správně umístěny nosné podložky (http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/osazeni/pozadavky), tak není důvodu se obávat nedostatečné pevnosti kotvení nebo něčeho podobného. 

 

Pokud budete mít prvky o uváděné velikosti cca 3 metry a navíc v tmavém dekoru, tak při rozdílu teplot 50 °C bude dilatace takového prvku cca 7 mm. Pokud bude takový prvek ukotven "na tvrdo" pomocí samozářezných šroubů, tak dojde k jeho nevratnému poškození/zkroucení.

 

Přeji pěkný den.

 

TOPlist