Zeptejte se na cokoliv

Kotvení posuvných portálů

Honza | 23. 12 2011 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, navrhuji na zahradní fasádu prosklenou dřevěnou posuvnou stěnu (dveře) se stavební hloubkou prahu 170 mm (jedno křídlo posuvné, jedno pevné) a nikde jsem nenašel způsob kotvení takto těžkého prvku u prahu, předpokládám, že se ukládá přímo na předem dokonale připravený podklad a nějaké pásky nebo kotvy nepřicházejí vzhledem k hmotnosti soustavy u prahu (parapetu) v úvahu, pak se to přivrtá po stranách a vypění? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

při stavební hloubce prvku 170 mm nebude s průhybem konstrukce patrně problém. Fixace u prahu by obecně neměla být provedena tzv. průchozím kotvením. Tedy nemělo by docházet k provrtávání rámu prvku skrz. Vhodnější bude využití "páskových kotev/kotvících plechů" (http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/kotveni/materialy), nebo například vyztužení/opření prvku o přídavný hranol na interiérové straně, který je ukotvený do hrubé podlahy.

 

Pokud se týká utěsnění 170 mm hluboké spáry, tak doporučuji na PUR pěnu zapomenout. Raději využijte komplexní těsnicí pásky, např. http://www.tikatalog.cz/pasky/tp652-illmod-trio/

 

Přeji pěkné svátky.

 

TOPlist