Zeptejte se na cokoliv

Parotěsnost spár

Blanka Cvrčková | 26. 1 2012 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Prosím o informaci: Asi za měsíc nám bude firma měnit špaletová okna za protihluková eurookna. Projekt výměny obsahuje obecnou informaci, že spára mezi okenním rámem a ostěním zdiva musí krom tepelně izolační funkce být provedena parotěsně a způsob řešení zvolí zhotovitel. Zarovnání ostění má být z polystyrenu opatřeného armovanou stěrkou a štukovou omítkou. Pracovník dodávající firmy mi na mou otázku odpověděl, že běžně okno zapěnovávají a v interiéru používají APU lišty. Zeptala jsem se telefonicky projektanta, jestli je taková spára dostatečně parotěsná. Řešení považoval za dostačující. Je to pravda?

Odpověď:

Dobrý den,

pokud vám projektant řešení "odkýval", tak je to na jeho zodpovědnost. Ukončovací "APU" lišty jsou obecně považovány za estetické, nikoliv funkční zapravení spáry.

 

Pro vaši informaci polyuretanová pěna má hlukový útlum = vzduchovou neprůzvučnost cca 60 dB, při šíři spáry 1 cm a hloubce vypěnění 10 cm a délce spáry 120 cm (http://tikatalog.cz/_files/file/atesty/Foams_Sound_proof_16102007_De.pdf). Oproti tomu například kvalitní komprimační pásky mají podobný hlukový útlum při hloubce spáry 2 cm (http://tikatalog.cz/_files/file/atesty/7-illmod%20600,%20Fugenschallda%CC%88mmung,%20ift-P-Nr16917136-1vom%2009-09-1996.pdf).

 

Přeji pěkný čtvrtek.

 

TOPlist