Zeptejte se na cokoliv

kotvy, dozdění ostění

Blanka cvrčková | 6. 2 2012 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Budeme měnit špaletová okna za protihluková. Protože máme vnější špaletu širokou jen 9 cm, chceme eurookno posunout o 10 cm dovnitř místnosti. Po vybourání okna zbude mezi rámem okna a ostěním z plných cihel na každé straně asi 6,5 cm. Podle pracovníka dodavatele budou okna kotvit turbošrouby, které nahodí maltou (!) a vnitřní ostění doplní polystyrenem s APU lištou, armovanou stěrkou a štukem. Je polystyren parotěsný? (Výrobce APU lišt mi na dotaz na parotěsnost neodpověděl – snad, když mají APU lišty zabránit vytvoření trhlinky, mohly by vyhovět). Považovala bych za správnější ostění – jak 10 cm tl. venku, tak asi 4 cm směrem k rámu okna před osazením okna dozdít pásky nařezanými z plynosilikátových příčkovek na rychle tuhnoucí maltu, z fasádní strany opatřit armovanou stěrkou a zaštukovat, pak okna kotvit páskovými kotvami – v ulici je rušný provoz a domek trpí otřesy. Výměnu je třeba udělat za jeden den – jsme v přízemí. Chtěla bych mít jasno před zahájením montáže a nechci firmu neoprávněně sekýrovat. Můj problém je v tom, že smlouvu s dodavatelem má kraj, já platím rozdíl mezi cenou oken plastových a euro… Jestli mi můžete poradit, děkuji Vám předem.

Odpověď:

Dobrý den,

kvalitně provedená výměna oken za jeden den, včetně zdění a podobně, je nesmysl. Spára velikosti 6,5 cm je zcela nevhodná. Optimum z hlediska dobré akustiky, tepelné izolace a možnosti ukotvení prvku je spára do 3 cm, optimálně 1 - 2 cm. Buď je potřeba upravit/zmenšit otvor, nebo zvětšit velikost okna. Z vnější strany je určitě vhodné rám okna zateplit několika centimetry EPS. Projděte si prosím sekci DETAILY na tomto portálu pro inspiraci. 

 

Pro řádné utěsnění protihlukových oken lze jednoznačně doporučit:

a) vnější stranu spáry utěsnit komprimační páskou

b) střední část spáry důkladně zateplit PUR pěnou

c) na vnitřní straně spáry použít těžkou a odolnou okenní fólii. Tip ZDE: http://www.tikatalog.cz/folie/okenni-butylova-folie/

 

Přeji pěkné pondělí. 

TOPlist