Zeptejte se na cokoliv

kotevní prvky

Blanka Cvrčková | 9. 2 2012 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Firma, která nám bude teď v zimě měnit špaletová okna za eurookna, kotví okenní rámy „na tvrdo“ – turbovruty. ČSN 730540, která je v souvislosti se stavebním zákonem a dalšími předpisy závazná (a měla by být tedy v plném znění veřejně dostupná – na internetu se mi ji nepodařilo najít – viz http://www.futurex.cz/soubory/problematika_spravneho_navrhu_stavebnich_otvoru_v_souladu_s_csn_730540-1207210217-1236114182.pdf) v základních konstrukčních zásadách určuje, že připojovací spára okenního rámu má umožňovat dilataci se stavbou. Měla bych trvat na kotvení páskovými kotvami? Okno bude široké 107 cm, vysoké 185 cm. Zdivo je z plných cihel. I když se dřevo roztahuje méně než plast, dají se při kotvení turbovruty očekávat problémy a jaké? Předem Vám děkuji za radu.

Odpověď:

 

Dobrý den,

normy jsou u nás placené. Je tedy možné si vámi zmíněnou normu zakoupit. Volné šíření není povoleno. ČSN 73 05 40 je norma projektová, závazná pro projektanty. Pokud chcete, aby byla závazná i pro dodavatele oken, je potřeba docílit, aby bylo v kupní smlouvě uvedeno, že montáž proběhne v souladu s touto nornou nebo ještě lépe s TNI 74 60 77.

 

Okno může být "natvrdo" ukotveno pouze na jedné straně. Ostatní 3 strany musejí být ukotveny "kluzně". Pokud toto nebude dodrženo, hrozí pochopitelně deformace okenní rámu a jeho částečné poškození nebo zničení v krajních případech. Zpravidla se jedná o častý výskyt netěsností, nemožnost seřízení kování, problémy s otevíráním a zavíráním křídla, vznik tepelných mostů atd. Více ZDE: http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/rizika-spatne-montaze

 

Mějte se pěkně.

 

TOPlist