Zeptejte se na cokoliv

velikost eurookna

Aleš | 15. 2 2012 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, v našem činžovním domu cca z let 1940 dochází k výměně špaletových oken za eurookna. Vím,že rozměrově se zmenší plocha zasklení, ale nechápu, proč ještě při tomto nutném zmenšení u nás dochází i k podstatnému zvýšení parapetu (venkovního cca o 5cm a vnitřního mnohem více) a tím i ke zmenšení výšky skel.Proč je rám nových oken zaměřen tak, že není zapuštěn do zdiva, jako to bylo u špaletového okna, ale pouze více méně kopíruje velikost okenního otvoru z vnější strany budovy. Logicky se tím zmenší celé okno o sílu rámu. Vždyť zapuštěním rámu okna do vybouraného otvoru po starém okně by se dalo dost cm ušetřit. O to by mohla být okenní křídla větší. Takto u nás dochází k dozdívání parapetů a vypěnění vzniklého prostoru kolem rámu okna. Dokonce jsem viděl, že u souseda chtěli vnitřní parapet podepřít špalíkama a celý prostor pod ním vypěnit (výška 10cm).Nakonec se dohodli,že si to soused podezdí sám. Můj dotaz zní: opravdu se okna zaměřují tímto způsobem a pokud ne, lze se bránit? Děkuji Vám za váš čas a provozování přínosné poradny

Odpověď:

Dobrý den,

zaměření otvoru je plně v kompetenci dodavatele oken, nicméně pokud se vám velikost nezdá, je potřeba toto s firmou řešit před podpisem smlouvy. To samé platí pro osazení okna, kotvení, dozdívání apod.

 

Výška okna může být nižší z několika důvodů. Bývá to zejména kvůli možnosti napojení nového prvku na nový nebo stávající parapet, který musí mít dostatečný sklon, aby voda odtékala. Konstrukce původního okna se od nového podstatně liší a odtékání vody z nového okna neřeší křídlová okapnice (častý a pravděpodobný detail u vašeho špaletového okna) ale rámová okapnice u eurokna. Nebo se může jednat o to, že je počítáno s budoucím zateplením objektu a tedy i zdiva venkovního parapetu. Jak je to ale ve vašem případě, zjistíte pouze tehdy, pokud vznesete dotaz na dodavatele oken.

 

Přeji pěknou středu.

TOPlist