Zeptejte se na cokoliv

Zeteplení kolem rámu okna

Marek | 8. 3 2012 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Zdravím, rekonstruji dům a chci dát nová okna. V současné době jsou nachystány nové stavební otvory - holé, jen cihly, okna chci nechat osadit zároveň s venkovní hranou zdi, aby potom při zateplení fasády došlo pouze k překrytí izolace okna. S tím souvisí otázka: bylo by dobré před vlastní montáží okna zateplit celý stavební otvor př. 3-5 extrudovaného polystyrenu a do něj usadit na hranu venkovní zdi okno, tj. oblepit polystyrenem obvod okna? Asi by se tím zvýšil překryv izolace fasády tj. 3-5 cm + tloušťka pěny kolem osazení okna a překryv na rámu do 3cm. Bude to mít smysl? Jak to správně udělat? Fasáda se nebude ale dělat hned - tj. zvenčí začistit stěrkou? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud zateplíte předem otvor, tedy zmenšíte pomocí EPS nebo EPS jeho světlou šířku a výšku, vytvoříte tím tzv. slepý rám. Jak velký přínos z hlediska tepelně izolačních vlastností detailu to bude mít, je potřeba nechat spočítat. V takovém případě doporučuji se obrátit na nějaký kancelář provádějící energetický audit. 

 

Osobně mi přijde jako komplikace následné montáže a ukotvení okna. Pokud budete mít velikost připojovací spáry cca 1 cm + 5 cm EPS nebo EPS + 1 cm lepidlo a teprve poté nosnou konstrukci, tak bude použít takové šrouby/kotvy, které mají dostatečnou pevnost v ohybu při vyložení cca 7 cm.

 

Spíše bych se přikláněl k ukotvení okna do stávajícího otvoru a posléze překrytí rámů oken po celém obvodu minimálně 4 cm pomocí zateplovacího systému o dostatečné tloušťce. Tím způsobem si ani nebudete snižovat velikosti skel a tedy. Pokud použijete zvenku jako hydroizolační membránu, ochranu spáry proti zatečení vody, např. materiál TwinAktiv HI (http://tikatalog.cz/folie/me501-twinaktiv-hi), můžete ponechat fólii vystavenou povětrnosti po dobu 9 měsíců.

 

Mějte se hezky. 

TOPlist