Zeptejte se na cokoliv

Podložení balkonových a vstupních dveří

Libor Mach | 17. 4 2012 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, mám na novostavbě RD osazena okna a dveře. Balkonové a vstupní dveře jsou zespodu (pod prahem)pouze prozatímně podloženy. Světlost mezi spodní hranou prahu (u vstupních dveří) resp. spodní hranou výztužného profilu u balkonových dveří) a hydroizolací na základové desce je cca 230mm. Zvažuji tato řešení: A) Na spodní hranu prahu (výztužného profilu) dorazit pěnové sklo Perinsul, tloušťka 50mm, výška cca 210mm.Blok pěnového skla Perinsul dorazit na spodní hranu prahu vyklínováním v ložné spáře mezi základovou deskou a blokem Perinsul. Ložnou spáru vyplnit zdící maltou. Blok pěnového skla dorazit na spodní hranu prahu beze spáry. Pod prahem tedy nebude PUR pěna. B) Jako řešení A, místo pěnového skla použít příčkovku Heluz tl. 80mm, mezi horní hranu příčkovky a spodní hranu prahu vložit (vyklínováním sevřít) XPS tl. 30mm. Můžete potvrdit/vyvrátit správnost těchto řešení, popř. doporučit jiné? Musím ukotvit práh balkonových dveří a vstupních dveří turbošrouby do výše popsaného podložení prahu (Perinsul nebo Heluz)? S pozdravem Libor Mach e-mail: libor-mach@seznam.cz

Odpověď:

 

Dobrý den,

obecně by materiál pod dveřmi měl mít velmi dobré izolační schopnosti a dostatečnou pevnost v tlaku. Parametry pěnového skla v tlaku neznám. Příčkovka o tloušťce  80 mm žádný hit z hlediska tepelně izolačního nebude. Zkuste se doptat spíše po materiálech pod komerčním označením PURENIT a COMPACFOAM. 

 

Práh rozhodně neprovrtávejte. Pokud se jedná velmi široké nebo dvoukřídlé dveře, je výhodnější rám proti posunu/prohnutí v horizontálním směru "ztužit" trámkem právě z výše uvedených materiálů. 

 

Přeji pěkné úterý.

 

TOPlist