Zeptejte se na cokoliv

Osazení oken

Tereza Kyrianová | 25. 6 2012 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, bydlíme ve zděnném domě(bytovka), kde máme asi 3 roky plastová okna. Tloušťka zdí je 50 cm, okna jsou usazena uprostřed. Bude se zateplovat, tloušťka izolace bude 14 cm. Řešíme, zda okna ponechat v původním místě nebo je předsadit? Pokud okna ponecháme, bude v místnostech dostatek světla a nenaruší to systém zateplení? Děkuji moc za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

velikost okna na výšku by se patrně zmenší bez ohledu na hloubku usazení. To z toho důvodu, že by mělo být zcela určitě zatepleno zdivo (vodorovná část) pod parapetem. Pokud tak uděláte, zmenší se vám velikost otvoru na výšku. V případě, že by takové zmenšení výšky okna bylo vyloženě nežádoucí, je potřeba snížit výšku parapetního zdiva. Tedy ubourat/rozebrat parapetní zdivo.

 

Pokud okno více posunete k současnému líci venkovního zdiva, bude poté konstrukce nosné obvodové zdi méně promrzat do hloubky, což je zpravidla žádoucí. Je ale poté velmi nutné udělat dostatečné přesahy zateplení přes vnější část rámu nových oken, alespoň 4 cm a více. Čím více rámy zakryjete dostatečnou tloušťkou EPS, tím lepší finální výsledek dosáhnete.

 

Přeji pěkný den.

TOPlist