Zeptejte se na cokoliv

STAVEBNÍ OTVOR -REKONSTRUKCE

Pavel CAPEK | 15. 8 2012 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, v rámci rekonstrukce domu měním i okna. Stěny o šířce 45 cm jsou z klasických cihel. Vně bude zatepleno 15 cm. Okna chci umístit cca 5 cm dovnitř od vnějšího okraje cihel. Můj dotaz se týká snížení tepelných mostů. 1. Pomohlo by na cihly přilepit např. 5 cm Heraklitu a na to provést montáž oken? (Okna budu zmenšovat, takže stavební otvory budu tak jako tak dozdívat. To se týká i výšky). 2. Co se týče tepelného mostu u nadpraží, kde je betonový překlad uvažoval jsem nalepení cca 15 cm Ytongu. Je toto možné ? Děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud použijte ke zmenšení/upravení otvoru Heraklit nebo nějaký podobný materiál, tak budete mít problémy s ukotvením okna. Materiál je příliš měkký, kotvy budou dost namáhány na ohyb. Proto by spíše doporučil optimalizovat velikost a tepelně izolační vlastnosti otvoru pomocí vámi uvedeného pórobetonu. Nicméně hlavně bych doporučil po instalaci oken, co největší zakrytí rámu oken tepelným izolantem zateplovacího systému.

 

Nebo můžete materiály v ostění zkombinovat. Část ostění, která bude mít funkci nosnou pro okno, dozděte pórobetonem, ale prostor 5 cm těsně před rámem nového okna obložte přířezy z tepelné izolace EPS nebo XPS. A poté dům kompletně zateplete.

 

Přeji pěknou středu.

TOPlist