Zeptejte se na cokoliv

utěsněni oken

zdenek | 15. 10 2012 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Vyměnili nám okna, náš zednik to dodělal, ale když přijde zima, mráz, začnou nám vlhnout boky zdi někdy méně, a někdy když je větší mráz hodně. Da se s tím něco dělat? Díky za radu. Zdenek

Odpověď:

Dobrý den,

pokud je opravdu příčinou navlhání oken na vnitřní straně mráz působící na okno zvenčí, tak je potřeba venkovní ostění (špalety) okolo oken kvalitně zateplit. Zejména je nutné věnovat pozornost tloušťce izolantu pod venkovním parapetem. Obecně se dá říci, čím větší tloušťka izolantu z polystyrénu (EPS nebo XPS; ) nebo podobného materiálu, tím lépe.

 

Je ale potřeba zejména zjistit příčinu. Zaměřte se proto také, zda vám do spáry mezi okna a zeď nemůže zatékat déšť, jakou máte teplotu a vlhkost v místnostech, včetně nocí  (optimum 21°C a více při relativní vlhkosti vzduchu do cca 45%). Své mohou negativně ovlivnit i příliš široké interiérové parapety nebo absence otopného tělesa pod oknem. Pokud si chcete být opravdu jistý, obraťte se na nějakou odbornou firmu, která se zabývá poruchami stavebních konstrukcí. Ta by vás měla navštívit a provést šetření. 

 

Přeji pěkné pondělí.

TOPlist