Zeptejte se na cokoliv

vlhké mapy na špaletě

Jana | 25. 10 2012 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den,mám dotaz. Před 4 lety nám udělali nová plastová okna.Ze začátku to bylo v pořádku,ale minulou zimu se na špaletách udělaly vlhké mapy a začala se i tvořit plíseň na zdi u okna.v nějakém pořadu v televizi jsem viděla,že na tu těsnící pěnu se má dávat nějaká izolační páska proti vlhkosti. prý je na to nějaká norma. Chtěla bych vědět od kdy tato norma platí a zda tedy při osazování oken firma neudělala chybu,když tam tuto pásku nedala, a já to můžu reklamovat?

Odpověď:

Dobrý den,

normy jsou u nás obecně "nezávazné". Slouží tedy v celé řadě případů jako doporučující předpis. Pokud jste před 4 roky tedy neměla součástí smlouvy, že okna budou namontována v souladu s ČSN 73 05 40 - 2 nebo nebyly součástí smlouvy detaily osazení či popis, tak to nemůžete reklamovat. 

 

Doporučuji nicméně projít dokumentaci od dodavatele oken a vyhledat délku záruční lhůty a čeho se přesně týká. Pokud jste např. získala záruku 5 let, je potřeba dohledat, co všechno záruční podmínky pokrývají. Pokud bude součástí podmínek uvedeno, že se záruka týká i montáže/aplikace oken, tak se obraťte na jejich dodavatele, aby vám vzniklou závadu bezplatně odstranil.

 

Přeji pěkný den.

TOPlist