Zeptejte se na cokoliv

Kotvení oken do Ytongu

Petr Němec | 20. 11 2012 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, jaký způsob kotvení doporučujete, pokud chci okna umístit v jedné rovině s vnějším lícem zdiva z Ytongu P2-400 (ne předsazená montáž, jen vnější hrana okna s vnější stranou zdiva). Největší okna budou mít 1000x1250mm a 1250x750mm, oboustraně bílá s trojsklem. Profil VEKA Alphaline, stavební hloubka 90mm. Prodejci mi patrně nabídnou obyčejnou montáž na turbošrouby. K vnější straně ale bud zbývat cca 5-6cm, není to málo? Též si nejsem jist, jak se bude turbošroub chovat v Ytongu. Představoval bych si možná jako lepší montáž na kotevní plechy, teď je ale otázka, zda unesou hmotnost takto velkého okna s trojsklem? A ještě doplňující otázka: jak velkou spáru doporučujete pro takto velká okna? Někde jsem tu našel tabulku, ale tam ten řádek není nadepsaný. Když je obvod okna 1x1,25m = 4,5m, tak tam vycházela spára tuším 15mm, je to tak? Moc děkuji za rady.

Odpověď:

Dobrý den,

do pórobetonu rozhodně samozářezné šrouby alias turbošrouby nepatří. Vytáhnete je patrně snadno rukou nebo kleštěmi po jejich aplikaci. Vhodné je použít kotevní plechy a ty upevnit vůči zdivu kvalitními hmoždinkami s dlouhou rozpěrnou zónou. Vzhledem k tomu, že 1m2 skla o tloušťce 1 mm váží 2,5 kg, tak vaše okno 1250 x 1000 mm bude mít včetně kování a rámu hmotnost okolo cca 40 kg. To není mnoho. Pokud bude prováděcí firma postupovat v souladu s http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/kotveni/pozadavky, tak není potřeba mít obavy.

 

Tabulka minimální šířky spáry je zde: http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/priprava/priprava-otvoru

Pro vámi zadané rozměry bílých plastových oken bude minimální šířka spáry 10 mm.

 

Přeji pěkný den.

 

 

TOPlist