Zeptejte se na cokoliv

předsazená okna u okálu

Ondřej Jezerský | 24. 1 2013 | MONTÁŽ PŘEDSAZENÝCH OKEN / MONTÁŽ PREDSAZENYCH OKIEN

Dobrý večer, chtěl bych se zeptat, jak je to s montáží předsazených oken u okálu. Jde mi o to, že nevím zda to nechat udělat, či ne. Jedni mi říkají, že je to potřeba, aby se naboural telený most, který mi vznikne, když dům zateplím - (16cm polystyren s tím, že tloušťka stěny u dřevěné části domu je téměř podobná, jak tloušťka polystyrenu). Jiní mi říkají, že je to zbytečné a drahé a že stačí okna nechat ve stávajícím otvoru a tím vznikne špaleta cca 20 cm, což je prý běžné a ideální. Řeším to i kvůli tomu, že chci zároveň s okny instalovat předokenní rolety se kterými se také musím počítat, aby nevyčuhovali ven. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

postupovat způsobem "jedni mi říkají ono a druzí toto" není optimální. Otázkou je, kdo jsou "jedni" a jakou mají odbornou způsobilost. Uvedu příklad. Pokud je vám špatně a máte pocit, že jste vážně nemocný, tak patrně jdete k doktorovi či léčiteli, protože to jsou lidé, kteří jsou specialisté na zdravotní neduhy.

Stejným způsobem doporučuji postupovat při rekonstrukci. Pokud chcete mít jistotu, že zvolíte optimální tloušťku zateplení pro váš dům, okna, nebo další technologie, která přinesou očekávaný efekt a úspory za energie v budoucnu, tak si nechte nejprve zpracovat tepelně technický posudek na vaši budovu a projekt. Požadujte zmapování současného stavu (odhalení slabých míst) a návrh řešení, ve vztahu na úspory energií a návratnost vložených prostředků.

 

TOPlist