Zeptejte se na cokoliv

Správné osazení palstových oken

Lucie Hendrychová | 25. 3 2013 | KOTVENÍ / KOTVENIE

Dobrý den, při výměně oken, kde původní okna byla špaletová, jsou dvě nová plastová okna při čelním pohledu osazena křivě. Při přeměření je vertikální hloubka špalety od rámu okna na hranu špalety na stranách cca o 2 cm rozdílná. Dle vyjádření montážní firmy je stávající zeď křivá a okna jsou osazena správně, tzn. vzdálenost rámu okna od vnější zdi je cca stejná - dům je z roku 1934. U původních špaletových oken nebyl problém s křivou zdí vůbec patrný. Montážní firma reklamaci odmítá, ale okna jsou na pohled osazena hrozně. Okno je osazeno ve vodováze a je funkční. Pouze pohled je hrozný a velmi patrný. Jak se řeší správné osazení nových plastových oken ve starých domech? Nikdo nás na tento problém neupozornil. Děkuji za informaci Hendrychová

Odpověď:

 

Dobrý den,

pravidla pro osazení oken a přípravu otvorů jsou ZDE: http://beta.montazokna.cz/spravna-montaz-okna/system-spravne-montaze/priprava/priprava-otvoru.

 

Klíčová, ve vašem případě, je tato věta: Maximální přípustná odchylka pro prvky do délky 3 metry je 2mm/n od svislého a vodorovného směru, maximálně však 3 mm.

 

V případě, že původní stavba není ideální vyzděná, je jedině dobře, že dodavatelská firma původní nerovnosti a odchylky otvoru při osazení nových oken nerespektovala. V případě, že by tak učinila, nemuselo by nové okno fungovat a jít seřídit kování. Vzhledem k tomu, že se jedná o rekonstrukci, nikoliv novostavbu, je nutné vždy zvážit, kolik úsilí a finančních prostředků by stálo uvedení ostění a zdi do ideálního, estetičtějšího, stavu. To s sebou může nést sekání omítek, zdiva a jejich úpravu.

 

Mějte se pěkně.

 

TOPlist