Zeptejte se na cokoliv

Praskani ramu okna (zvuk)

LP | 25. 3 2013 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den! Bydlíme v novostavbě RD a každý rok od jara do podzimu máme problém se praskáním (zvuk) u rámů některých plastových oken (barva tmavě hnědá). Tyto celkem hlasité rány jsou většinou slyšet dopoledne, když se do rámu daného okna začne opírat slunce. Podobný zvuk rám vydává, pokud se zatlačí na spodní část rámu okna rukou. Může se jednat o špatnou montáž okna? Jak se dá tento problém eliminovat? Děkuji předem za odpověď. LP

Odpověď:

Dobrý den,

dle vašeho popisu se velmi pravděpodobně jedná o problém způsobený teplotní roztažností PVC profilu oken. V případě tmavých oken dochází při rozdílu teplot 55 °C (povrchová teplota) ke smrštění nebo roztažení profilu o cca 2,4 mm na běžný metr. Praskání může být vyvoláno jak nevhodnou montáží, tak rozdílným protahováním PVC a uvnitř umístěné ocelové výztuhy, která se roztahuje/smršťuje cca 10 krát méně.

 

Jako první krok, který bych vám doporučil, je nechat si okna seřídit. I to může být příčinou. Pozvěte si firmu, která kování seřídí a namaže. Zároveň, pokud máte okna ukotvená "turbošrouby", tak nechte jeden vyndat. Poté zkontrolujte šuplerou, zda otvor ve výztuži kde šroub prochází, je větší než 7,5 mm. Šroub nesmí být nikdy svým závitem "zakousnutý" do výztuže. Pokud bude tedy průměr otvoru menší než 8 mm, nechte jej odvrtat. Následně postupujte stejným způsobem u všech dalších kotev/šroubů. 

 

Další užitečné informace o PVC oknech ZDE: http://www.inkapo.cz/nevyhody-plastovych-oken

 

Přeji pěkné pondělí. 

 

TOPlist