Zeptejte se na cokoliv

EURO okna na líci fasády přez zimu

Stanley | 5. 6 2013 | Nezařazené / Nezaradené

Dobrý den, do rekonstruovaného rodinného domu (50cm zdivo z pálených a nepálených cihel) jsem nechal zabudovat nová EURO okna, které lícují s fasádou. Se zateplením počítám, ovšem až příští rok. Můj dotaz směřuje k otázce, zda se nemusím obávat poškození těchto oken a vzniku plísní na straně interiéru během zimy? Pozn. v objektu pravděpodobně nebudu topit, vnitřní omítky by měly být ještě tento rok. Okna jsou bez interiérové a exteriérové pásky. Děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

pokud jsou okna v líci fasády a pouze na pěnu, tak se nejen v zimě ale klidně i v dalším období dešťů můžete těšit na zatékání do spáry a tím způsobené navlhání oken (poškození nebo zničení povrchové úpravy), zvýšení vlhkosti dřeva (tendence ke kroucení oken) a průsak vody až do interiéru (poškození vnitřních omítek). Hlavní problém je, že okna jste nechal umístit do líce fasády a utěsnění spáry nebo zateplení plánujete až později. Pokud jsou okna osazena takto v líci, je jejich zatížení extrémní a veškerá dešťová voda tekoucí při dešti a po něm po fasádě neustále přímo zatěžuje jak okna, tak připojovací spáru. Vzhledem k tomu, že polyuretanová pěna není trvale vodotěsná, začne kapilárně transportovat vodu dovnitř spáry.  

 

Proto bych vám rozhodně nedoporučil dřevěná okna takto ponechat ani po krátkou dobu. Navíc utěsnění takto nekompletního detailu není vůbec snadné. Nedají se použít ani tmely a ani těsnicí pásky. Doporučuji zvážit aplikaci trvale vodotěsných fólií, tip ZDE: http://tikatalog.cz/folie/me220-vodotesna-folie-exterier.

TOPlist