Zeptejte se na cokoliv

Zlepšení vlastností připojovací spáry

Adriana | 19. 6 2013 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, nedavno jsme osadili na baráku nová okna, ovšem dodavatel nám neřekl o možnosti zlepšení izolačních schopností pomocí parotěsných a paropropustných fólií. Okna jsou kompletně osazena a zednicky zapravena. Existuje nějaký způsob jak vylepšit tepelně izolační vlastosti oken bez zednických úprav (sekání omítek atd.)? Z diskusí jsem zjistila, že je možné okno opatřit těsnícími lištami. Ovšem zdá se mi, že funkce těchto příložných lišt nemůže být srovnatelná například s fóliemi. Navíc lišty neni možné použít v parapetní rovině. Existuje tedy nějaký doplněk, kterým lze ošetřit spáru u parapetu, popřípadě existuje nějaká jiná možnost než těsnící lišty? Děkuji za cenné rady A.S.

Odpověď:

Dobrý den,

lišty, pokud je mi známo, jsou jednou ze dvou možností. Je teoreticky možné zevnitř a zvenku spáru ještě zatmelit, ale pokud nedojde k nějaké tvarové optimalizaci spáry a tedy zásahu do omítek, tmel bude pouze aplikován do koutů, tak dojde velmi pravděpodobně k jeho odtržení od podkladu. Jak tmelový uzávěr provedený až po omítkách/malbách, tak i lišty zlepší aktuální stav, ale srovnávat je s řešeními, které kompletně zakryjí spáru až na nosnou konstrukci, nelze.

 

Fotky z realizace lištování okna ZDE: http://beta.montazokna.cz/fotogalerie/drevena-okna-osazena-do-cihloveho-zdiva-zalomene-osteni

 

 

Přeji pěknou středu.

TOPlist