Zeptejte se na cokoliv

stavební otvor

Božena | 25. 6 2013 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, prosím o radu jak se správně měří stavební otvor.Zda venkovní omítka, nebo vnitřní? Původní dřěvěná okna byla o 3cm širší než nová plastová.Soudní znalec měří zevnitř a ubírá 1cm na parotěs a pěnu.Okna nejsou po celém obvodě pod omítkou.Venkovní i vnitřní parapety jsou krátké, hlavně venkovní jsou nefunkční.Firma má vše v pořádku.Jak budou okna zapuštěna prý rozhoduje technik. Odmítá sdělit podle jaké normy či předpisu.Prosím o Vaše cenné rady.Děkuji.Božena

Odpověď:

Dobrý den,

zaměření oken podléhá do kompetence dodavatelské firmy. Nicméně až vaším podpisem smlouvy, kde je většinou odkaz na nabídku oken s uvedenými jednotlivými rozměry, se stávají rozměry závazné. Tedy pokud jste rozměry oken podepsala, tak je každá rada drahá.

 

Nemyslím, že existuje předpis, který by určoval, jak přesně zaměřovat stavební otvor, respektive, jak exaktně postupovat a ze zaměřeného otvoru odečíst velikost jednotlivých okenních prvků. Velikost prvku běžně určí dodavatelská firma ze zaměření, plus třeba porovnání s projektovou dokumentací a konzultací s investorem či investičním dozorem. 

 

Přeji pěkné úterý. 

TOPlist