Zeptejte se na cokoliv

Montáž oken

Dan Besta | 28. 8 2013 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, Jsem více než 30 let nájemníkem v BD, kde by měli montovat nová okna. V telefonickém rozhovoru se zástupcem montážní firmy (dozor této firmy) mi bylo řečeno, že si investor nepřeje mít udělánu správně připojovací spáru tak, jak je to napsáno v TNI 74 6077 tj. bez hydroizollace a bez parozábrany pouze s tepelnou izolací PUR pěnou. Domnívám se, že i když říká majitel domu to, že nechce mít správně nainstalovaná okna, měli by to dělat správně tj. dle TNI 74 6077. Je tato norma soudně vymahatelná tj. mohu nějak vymáhat soudně, co je v ní napsáno? V podstatě tím, že okna namontují špatně mi přeci v interiéru zhorší hygienu prostředí (komfort vnitřního prostředí) tím, že tam s velkou pravděpodobností budou vznikat spóry plísní, a to i když budu větrat tak, že budu mít v místnosti zimu jako na sibiři. Zdravotní hledisko je přeci to nejdůležitější. Mohu udělat něco pro to, aby to udělali opravdu tak, jak by měli? Předem děkuji za rychlou odpověď, Dan Besta

Odpověď:

Dobrý den,

ani ČSN (české technické normy) a ani TNI (technické normalizační informace) nejsou u nás právně závazné dokumenty, pokud není na ně odkazováno nějakou vyhláškou či zákonem a nebo nejsou součástí kupní smlouvy. Pokud majitel domu nepožaduje montáž oken v souladu s TNI 74 60 77, tak se na něj můžete obrátit a snažit se jej přimět ke změně názoru a chtít u vás v bytě montáž kvalitnější a rozdíl v ceně si doplatit, pokud s tím bude souhlasit. Montáž oken na oken pouze na pěnu není obecně zakázaná nějakým předpisem a tudíž záleží na kupci zboží, jak se rozhodne.

 

 

V případě dotazu ohledně soudní vymahatelnosti se obraťte, prosím, na nějakou právní poradnu. Obávám se ale, že v tomto případě, kdy neřešíte škody nebo reklamaci, ale v budoucnu pravděpodobně nastanuvší problém, neuspějete.

TOPlist