Zeptejte se na cokoliv

XPS do ostění

Roman Burget | 14. 10 2013 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, mám zděný dům z cihel Porotherm dryfix 36,5. Použil jsem krajové a koncové cihly, které mají drážku na XPS. Bohužel v parapetu a hlavně v nadpraží, kde je překlad tvořen betonovým věncem tyto nejsou. Mohu použít 4cm tlustý perimetr nebo XPS o celou šířku parapetu a nadpraží, tak jak se dává do drážek s tím, že by byl po celé šířce tedy 36,5? Nebude tam docházet k nějaké kondenzaci? Budu mít eurookna trojsklo, takže bych to nerad zdegradoval tímto detailem. Dále bych chtěl poprosit o radu, jaké koupit u Vás pásky k připojení oken při montáži resp. jaký doporučujete v tomto případě typ připojení a kolik musím přetáhnout rám fasádou z venku. Zateplení bude 15 cm. Děkuji moc s pozdravem Burget R

Odpověď:

Dobrý den,

vložky z XPS jsou dobré z hlediska minimalizace tepelných mostů- Nicméně kotvení oken v případě těchto cihel není zcela ideální. Pokud máte spáru např. 2 cm a 3 cm je tloušťka desky z XPS, tak kotvicí prvek je namáhán na střih a ohyb ve spáře 5 cm. Proto bych doporučil navýšení počtu kotevních prvků a snížení rozteče mezi mini, klidně na polovinu,  cca 35 cm. 

 

Pokud si před osazením okna zateplíte nadpraží a parapet vámi popsaným způsobem, tak si tím zároveň snížíte výšku okna a tedy velikost skla o 8 cm. Doporučuji zvážit, zda toto opravdu chcete.  Osobně bych doporučil spíše montáž okna do stávajícího otvoru a poté důkladné zateplení rámu okna z venkovní strany, třeba ze 4/5 pohledové šířky rámu. 

 

Inspirace a materiály ZDE: http://www.cad-detail.cz/pa_prip/illbruck/pa_det/201030052.htm

 

Přeji pěkné pondělí.

TOPlist