Zeptejte se na cokoliv

Jak správně instalovat zateplený venkovní parapet.

Vladimír Drábek | 17. 10 2013 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, poraďte mi prosím jak správně provést instalaci venkovního parapetu. Parapetní podklad chci zateplit polystyrenovou EPS deskou. Plechový parapet plánuji položit (a přilepit PUR pěnou) na tu EPS desku. EPS deska bude ve spoji s podkladovým profilem okna prekryta folii Twinaktiv. 1) Mám A >> parapet zasunout až těsně k podkladovému profilu ( = do druhého žlábku na spodu okenního rámu) nebo B >> parapet zasunout jen do prvního žlábku a vzniklý prostor směrem k podkladovému profilu "vyplnit" aplikací expanzní pásky Illmod600 ? Která varianta (A či B) bude lépe funkční ? 2) Je nutné parapet podpěnit PUR pěnou po celé ploše, nebo stačí přilepit "bodově". Pod okrajem parapetu bude opět páska Illmod600. 3) Můžete mě prosím odkázat na nějakou fotodokumentaci a popis jak správně vyřešit detail rohu parapetu při instalaci venkovního parapetu pod oknem u balkonových dveří ? 4) Je nějaký rozdíl v izolačních a technických vlastnostech mezi těmito variantami vrstev : A >> 2 cm EPS polystyrenu a 3 cm PUR pěny pod parapetem, B >> 4 cm EPS polystyrenu a 1 cm PUR pěny pod parapetem. 5) Jaká je minimální a doporučená vrstva PUR pěny pro přilepení plechového parapetu k EPS desce ? 6) Přikládat boční hrany dvou EPS desek k sobě "na sucho" nebo je spojovat PUR pěnou ? 7) Při pokládání dvou vrstev EPS desek, tyto mezi sebou spojovat PUR pěnou celoplošně, nebo stačí bodově ? 8) Je možno na takovouto práci menšího rozsahu (zateplení parapetu EPS deskami) použít klasickou nízkoexpanzní PUR pěnu Soudal MEGA ? 9) Venkovní pásku TwinAktiv lepit pod EPS zateplení, nebo až na EPS pod parapetní plech ? Děkuji za odpověď. Vladimír Drábek

Odpověď:

Dobrý den,

odpovědi na vaše dotazy níže. 

 

1) Parapet je potřeba podvléci pod okno a upevnit jej mechanicky nebo lepidlem vůči podkladní liště. Podle její pozice je tedy jednoznačně určeno, do jako polodrážky by měla být parapetní naléhávka zasunuta. Tedy A je doporučené řešení. 

 

2) Parapet doporučuji podlepit pur lepidlem/pěnou pomocí 2-3 podélně kladených housek lepidla. Dojde tak k zateplení zdiva, omezení infiltrace chladného vzduchu pod parapet a izolant zároveň vytvoří účinnou absorpční hlukovou vrstvu.

 

3) Doporučuji http://stavitel.ihned.cz/c1-26367430-klempirske-konstrukce-podle-nove-normy nebo http://dektrade.cz/docs/publikace/dektime2007sp2.pdf

 

4) Dohledejte si na webu tepelný odpor vámi poptávaných desek a spočítejte dle volně dostupných informací výslednou hodnotu. Konkrétní odpověď na tuto otázku přesahuje rámec této bezplatné poradny. 

 

5) Vrstva by měla být schopná přenést dilatace (tepelnou roztažnost parapetu). Pur pěna je obecně materiál, který s tímto, až na výjimky má problém. Doporučuji použít tzv. "Flex" pěnu a minimální tloušťku cca 1 cm.  

 

6) Pokud není mezi deskami evidentní spára v řádu několika milimetrů, stačí desky klást pouze natupo k sobě. Stejně to platí u ETICS.

 

7) Stejný postup kladení a lepení desek s PUR lepidlem jako v bodě č. 2.

 

8) Vyzkoušejte si výrobek pro dané použití nebo kontaktujte přímo jeho výrobce.

 

9) Ideální stav je aplikovat ME500 až na EPS desku po parapetní plech.

 

Mějte se pěkně.

 

 

 

TOPlist