Zeptejte se na cokoliv

okna s puvodnimi parapety

Irena | 21. 3 2014 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, nechali jsme vyměnit okna v panelovém bytě a zanechali jsme původní parapety. Nájemnice nám nyní říkala, že kolem oken hrozně táhne a rosí se. Když jsme se byli podívat, tak omítka zevnitř oken opadává, což něco značí a když jsem se dívala z okna, tak mezi tím původním parapetem a oknem je jen pěna a to tak cca. 2cm. To se mi zdá divné. Je možné, že tohle působí problém? Ještě jsme si připlatili za nějaké folie, aby se nerosily okna apod. Jak vůbec poznám, že tam jsou? Ještě nájemnice říkala, že měl sebou nějaké lišty, ale ty tam nedal a když se ho ptala, tak říkal, že je to dobrý, že to není třeba. Netuším, co to mohlo být...v zakázkovém listu máme placené " z plechy" tak je to psáno. Tušíte prosím co to může být? Děkuji mnohokrát

Odpověď:

Dobrý den,

pokud vykouknete z nového okna a vidíte na polyuretanovou pěnu umístěnou mezi starým parapetem a novým oknem, tak to rozhodně není kompletní a vodotěsný detail. "Z" plech je patrně právě komponent, který vám měl zakrýt, utěsnit a překlenout spáru mezi naléhávkou původního parapetu a novým oknem. 

Obecně platí, že nejvíce exponovanou částí okna je spodní část a detail. Pokud vám do spáry zatéká nebo proudí teplý vlhký vzduch, není to dobře. Pokud od okna vyloženě táhle je potřeba zkontrolovat, zda je okno dobře seřízené. Pokud je a tedy netáhne spárou mezi křídlem a rámem, tak budou chybět izolační materiály ve spáře pod oknem. 

Zda máte nebo nemáte použity izolační fólie spáry poznáte pouze v případě, že máte například na vnitřní straně okna lištu a můžete se pod ní kouknout. V případě, že máte zvenku i zevnitř omítky, tak je řešením jedině jejich lokální oklepnutí.

Přeji pěkný víkend.

 

TOPlist