Zeptejte se na cokoliv

Předsazená montáž oken

hromule@centrum.cz | 26. 6 2014 | MONTÁŽ PŘEDSAZENÝCH OKEN / MONTÁŽ PREDSAZENYCH OKIEN

Dobrý den, stavím dům z VPC a budu jej zateplovat 30cm polystyrenu. Aby nebyla okna moc utopená a taky kvůli menším tepelným ztrátám zvažuji předsazenou montáž oken. Myslíte si, že je možné pro tuto montáž použít rám z OSB desek (jak je u dřevostaveb), který by zespodu byl vyztužen hranolem? Pokud bych to udělal, nevzniknul by problém s tím, že by na dřevo nebo OSB desky působila vlhkost a dřevo (OSB) tak začalo plesnivět nebo hnít? Nebo by se tomu dalo zabránit nějakým vhodným nátěrem nebo fólií? Případně, mohlo by se udělat z nějakých termoizolačních cihel (např. Ytong) „předezdívka“ kolem okenních otvorů (přichycená chem. kotvou a šroubem) na kterou by se pak okna osadila a navázalo by se na ni a přes ni s izolací? Děkuji a jsem s pozdravem. Hromek

Odpověď:

Dobrý den,

vámi předložené návrhy provedení patří do škatulky DIY (Do it yourseft). Hezky česky řečeno, "Udělej si sám". Vámi předložené způsoby osazení by měl správně někdo analyzovat, otestovat a spočítat, že budou jak po stránce statické, tak po těch dalších trvale funkční. 

Buď se tedy můžete vydat cestou ověřování, testování, experimentování či hledání v diskuzích na webu, co by mohlo fungovat nebo se rozhodnete jít druhou cestou. Tou je zakoupení a montáž ověřených funkčních řešení. V sekci DETAILY na tomto webu jsou uvedeny řešení předsazené montáže, které patří do té druhé kategorie.

Přeji pěkný den. 

 

 

TOPlist