Zeptejte se na cokoliv

turbošrouby

Jan Storch | 26. 6 2014 | Nezařazené / Nezaradené

Je možno (okna, dveře, cokoli) co je namontováno pomocí turbošroubů, demontovat a poté znova novými (nebo původními) termošrouby, do týchž otvorů, namontovat, tj. přišroubovat? Bude to držet? Bude to držet méně? Nebo to nebude to držet vůbec? Co třeba podruhé větší průměr šroubů? Existuje vůbec větší průměr? Děkuji za odpověď. Jan Storch

Odpověď:

Dobrý den,

těžko je možné jednoznačně odpověď. Záleží na kvalitě, typu a stavu podkladu, do kterého byly původní šrouby zafixovány a jak dobře to bylo provedeno. Pokud se bavíme o plné cihle, vápenopískové cihle, betonu, dřevu, a byl-li otvor předvrtán vrtákem o průměru cca6-6,5 mm, tak by použití nových okenních šroubů o průměru 7,5 mm mělo být bezproblémové. 

Zcela jiná situace může nastat u materiálů typu keramická tvarovka nebo plynobetonová/pórobetonová tvárnice. Kotvení do těchto materiálů není zcela jednoduché a je otázkou, jak dobře držely v otvorech původní šrouby, jak byly otvory citlivě předvrtány a jak šetrně byly původní šrouby demontovány.

Pokud si kvalitou a stavem podkladních materiálů nejste jistý, doporučuji vydat se při novém kotvení cestou aplikace nějaké "chemické kotvy (malty)".

 

Přeji pěkný, slunečný čtvrtek.

TOPlist