Zeptejte se na cokoliv

Řešení připojovací spáry u stávajícího okna

Ondřej Jonáš | 18. 8 2014 | UTĚSNĚNÍ OKEN / UTESNENIE OKIEN

Dobrý den, řeším aktuálně zateplení obálky panelového objektu bez výměny oken. Ta již byla vyměněna před 2 lety v rámci první etapy. Stávající okna jsou standartní plastová. Z hlediska připojovací spáry byla okna ovšem pouze zapěněna kolem rámu bez aplikace jakékoliv vnitřního nebo vnějšího uzávěru spáry a zevnitř zednicky začištěna. V rámci 2.etapy, tedy zateplení, investor již nechce pokud možno do vnitřku zasahovat, ovšem nejsem si jist, zda je to možné se správně fungující připojovací spárou po zateplení (dle čsn 730540-2 a 746077), tedy aby pronikající vlhkost nedegradovala TI. Ostění oken je klasicky zalomené a z venku je tedy asi nemožné doplnit vnitřní parotěsný uzávěr (páska, tmel, folie..). Existuje tedy nějaké řešení správného utěsnění již ukotveného okna bez zásahu do vnitřní špalety nebo tedy bude nakonec nutné vnitřní omítku osekat (včetně sundání parapetu), doplnit vnitřní uzávěr a zpět začistit? Děkuji, Jonáš. (detail s druhou variantou: http://www.ondrejjonas.cz/files/det7spara.PDF)

Odpověď:

Dobrý den,

optimální utěsnění připojovací spáry okolo oken je zvenku i zevnitř. Materiály kladené na venkovní část spáry mají charakter pojistných hydroizolací. Naopak materiály na vnitřní straně jsou zpravidla vzduchotěsné a parobrzdicí.

Ve vašem případě můžete udělat následující. Zvenku vložit mezi desky ETICS a okno komprimační polyuretanovou pásku, která bude sloužit jako pojistná hydroizolace spáry. Na vnitřní straně bych doporučil stav optimalizovat pomocí nějaké těsnicí lišty, např. typu TP450 (http://www.tikatalog.cz/listy/okenni-lista-interier).

Tak zajistíte optimální stav, kdy na vnitřní straně bude spára těsnější než zvenku, pokud se jedná o průchod vzdušné vlhkosti.

 

 

Přeji pěkné pondělí.

TOPlist