Zeptejte se na cokoliv

Ventilace

Martin Matušek | 16. 9 2014 | OSTATNÍ / OSTATNÉ

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Firma nám namontovala okna do WC a technické místnosti o velikosti 95x45 cm. Na jejich doporučení jsme si nechali udělat jak výklopný typ tak i otevírací kvůli čištění oken. Jenže po namontovani jsme zjistili, že výklopná ventilace se otevře jen na 2 cm, takže okna ne větrají a fungují jako mikro ventilace. Bylo mi řečeno, že za to může to, že okno je moc lehké a proto nejdou otevřít na standardní šířku. Ale na reklamaci to není, protože je okno defakto funkční, jen se otevírá málo a za to prý nemůžou. Otázka zní. Existuje nějaká norma na otevření ventilace? Protože ventilace otevřená na 2 cm neudělá žádný průvan. Děkuji Martin

Odpověď:

Dobrý den,

při vámi udaném rozměru okna 95 x 45 cm není moc možností, jak udělat okno více otevíratelné v pozici "sklopeno". Určitým východiskem by bylo pořízení okna v konfiguraci "pouze sklopné". Takové okno by mělo hlavní čepy kování na spodní straně okenního křídla a při vyklopení by docházelo k většímu vychýlení. Mytí skla zvenku by pak bylo možné při uvolnění horních nůžek kování a celkovém sklopení křídla. Nicméně netuším, zda je možné překování již vašeho hotového okna na variantu "pouze sklopné". Patrně to možné je, ale daní za to asi budou viditelné původní otvory po šroubech v rámu okna a křídle. Zkuste to zkonzultovat s dodavatelem oken. 

 

Nicméně vámi zvolená konfigurace "otevíravé a sklopné" křídlo je okované odlišným způsobem a díky malé výšce okna dojde ke vzniku malé mezery při sklopení. Minimální velikost vzniklé štěrbiny není, pokud vím, žádným předpisem stanovena. 

 

Přeji pěkný den.

 

 

TOPlist